Subiect "completare informatii carte de munca" Deschis de Octavian Colici la data: 08/05/2022 1:46pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
completare informatii carte de munca
Scris de: Octavian Colici la data: 08/05/2022 1:46pm
Gen:M
Data nasterii:12sep1966
Stagiul de cotizare:35ani
Alte date:
Intrebare:Am o perioada de 6 ani 10 luni si 22 de zile care nu este cuprinsa in cartea de munca, perioada in care am fost ofiter in unul din servicile romane. Cum fac sa se ia in considerare acea perioada la calculul pensiei si vechimii. Trebuie sa duc un act la casa de pensii?
Multumesc
Re: completare informatii carte de munca
Scris de: la pensie la data: 08/08/2022 5:45am
Cei care au lucrat in doua sisteme de pensii neintegrate primesc pensii separate din fiecare sistem de pensii conform legislatiei din acel sistem de pensii.
Se recunoaste perioada lucrata in celalalt sistem de pensii numai ca vechime daca este necesara indeplinirii conditiei de vechime in vederea deschiderii dreptului la pensie.
Dv lucrand si insistemul public de pensii si in sistemul militar de pensii aveti urmatoarele drepturi la pensie.
In sistemul public de pensii :
- Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 12 septembrie 2031 la varsta standard de pensionare de 65 ani. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani. Dv avand stagiul de cotizare in sistemul public de pensii mai mare decat stagiul minim de cotizare nu este necesar sa faceti dovada vechimii din sistemul militar de pensii.
- Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata la varsta de 60 ani adica in data de 12 septembrie 2026. Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare la data depunerii dosarului. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul complet de cotizare de 35 ani lucrat in sistemul public de pensii fara a se recunoaste vechimea din sistemul militar de pensii.
In sistemul militar de pensii
Conform legii pensiilor militare 223/2015 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie de serviciu la varsta de 58 ani si 6 luni adica in data de 12 martie 2025 daca aveti o vechime de minim 10 ani in sectorul militar.Puteti completa vechimea din sectorul militar cu perioada stagiului militar sau a unei scoli militare daca nu le-ati inclus in vechimea din sectorul militar, precizata in mesaj.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1