Subiect "Pensie mixtă România și străinătate" Deschis de Gerogeta la data: 08/24/2022 5:17am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie mixtă România și străinătate
Scris de: Gerogeta la data: 08/24/2022 5:17am
Buna ziua,

As vrea sa clarific

Pe sit-ul https://europa.eu al Comisiei Europeane,
la capitolul “Pensii de stat în străinătate” https://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_ro.htm

se stipuleză cum se calculează pensiile mixte (pensii "pro-rata") ale celor care au lucrat atât în România cât și în străinătate – înclusiv un exemplu aritmetic al unei persoane (ipotetice ?) pe nume Rosa, care ar fi exact in această situație și care ar fi lucrat "timp de 20 ani în Franța și timp de 10 de ani în Spania."
Acestă Rosa a ajuns la un anumit nivel de faimă, textul fiind copiat mot-à-mot de pe situl europa.eu pe alte 16 situri românești, inclusiv al unor medii on-line.
Redus la o acțiune copy-and-paste, nicăeri nu am găsit din păcate o dezvoltare a conceptului de calcul a „valoarii teoretice a pensiei dacă s-ar fi lucrat în țara X în tot acest timp ... ”

Redau prescurtat „cazul real al Rosei”
========================================
Rosa a lucrat timp de 20 ani în Franța și timp de 10 de ani în Spania.
În ambele țări, o persoană dobândește dreptul la pensie doar dacă a lucrat cel puțin 15 de ani pe teritoriul său. Fiecare țară va calcula pensia Rosei:
Casa de pensii din Franța va face un calcul dublu […]
Casa de pensii din Spania nu va mai calcula pensia națională, pentru că Rosa nu a lucrat acolo timp de cel puțin 15 ani. Aceasta va calcula doar cuantumul la nivel european, pornind de la valoarea teoretică a pensiei pe care ar fi primit-o Rosa dacă ar fi lucrat în Spania în tot acest timp (30 de ani) - Etc., etc.
========================================

Presupânând că cineva a:
- făcut facultate la zi de 5 ani în România.
- făcut stagiul de muncă post-facultate de 3 ani în România.
- muncit dupa stagiu încă 2 ani în România.
- muncit 31 ani în străinătate.

Deci întrebarea ar fi - cum se pote calcula aproximativ ”valoarea teoretică a pensiei” dacă persoana ar fi rămas în România și ar fi muncit toți acești ani –36 de ani?

Cu mulțumiri
Re: Pensie mixtă România și străinătate
Scris de: la pensie la data: 08/25/2022 2:59am
Regretam ca nu va putem aduce lamuriri suplimentare privind modul de calcul al pensiei comunitare, care se acorda celor care au lucrat in cel putin doua tari din UE.
Noi am urmarit numai legislatia nationala.
Rugam vizitatorii acestui site care au cunostite in aceasta privinta sa intervina.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1