Subiect "Explicatii completare tabel date pensie" Deschis de BEJAN Andrei la data: 09/06/2023 5:48am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Explicatii completare tabel date pensie
Scris de: BEJAN Andrei la data: 09/06/2023 5:48am
Gen: M
Data nasterii: 30.03.1958
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
În primul rând doresc sa mulțumesc celor care întrețin acest site, personal mi-a fost de mare ajutor pentru a înțelege modul de calcul al pensiei !
Sunt inginer informatician de profesie si am lucrat în România din septembrie 1983 si pana in aprilie 2000 după care mi-am continuat cariera in Franța până in martie 2023 când am ieșit la pensie cu data de 01.04.2023.
Menționez ca în prezent sunt rezident francez.
Am 4 întrebări:
1. Pentru anii lucrați in Franța pe coloana "Cod" trebuie sa pun "---" sau "N" ?
Întreb pentru ca începând cu luna Mai 2000 am continuat sa lucrez însă in Franța si în mod normal perioada lucrata în străinătate ar trebui sa fie luata in considerare la calculul stagiului utilizat la deschiderea si calculul drepturilor de pensie
2. Pe coloana "Grupa de munca" în cazul in care ea nu este trecuta in Cartea de munca ar trebui sa pun "---" ?
3. De unde se poate afla salariul tarifar pentru perioada cât am efectuat stagiul miliar de 9 luni ?
4. În spațiul meu personal pe site-ul www.lapensie.com pot crea profilul mai multor persoane însă nu vad cu as putea șterge un profil deja introdus.

Va mulțumesc pentru ajutor!
Cu stima,
Andrei BEJAN
Re: Explicatii completare tabel date pensie
Scris de: la pensie la data: 09/06/2023 8:44am
Cei care au lucrat in Romania si in o alta tara din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente, calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al vechimii daca este necesara pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepturi la pensie:
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta din data de 30 martie 2023, la varsta standard de pensionare de 65 ani. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti stagiul minim de cotizare de 15 ani, conditie pe care o indepliniti fara sa faceti dovada stagiului de cotizare din Franta.
Dosarul de pensie pentru pensia din Romania se poate depune :
- Personal de titular la institutia din Franta care se ocupa cu pensiile. Aceasta varianta dureaza mai mult.
- Personal la Casa de pensii teritoriale de care a apartinut domiciliul dv inainte de plecare.
- Prin o persoana din Romania imputernicita prin procura eliberata de ambasada sau consulatul Romaniei in Franta. In acest caz dosarul se depune la Casa de pensii de care depinde domiciliul persoanei imputernicite.
- In cazul in care doriti sa faceti calculul componentei pensiei din Romania excludeti perioada lucrata in Franta prin introducerea in pagina de intrare in program a datei de incetare a activitatii aprilie 2000 asa cum am vazut ca ati procedat. In acest fel programul deschide pagini anuale pana in anul 2000 iar dv introduceti date numai in perioada lucrata in Romania.
- In coloana grupa de munca lasati codul "-" daca nu ati lucrat in grupa de munca
- Daca ati efectual stagiu militar de 9 luni, ati urmat cursurile la zi si ati obsolvit facultatea cu diploma, pe aceste perioade se acorda salariul minim pe economie. Acest salariu poate fi aflat pe o pagina a site-ului nostru accesibila de pe pagina principoala dar nu trebuie sa cautati si sa introduceti salariu in program ci pe perioada stagiului militar selectati codul "S" iar pe perioada facultatii codul "F", fara sa introduceti salariu. In acest mod programul ia in calcul automat salariul minim pe economie. Pentru aceasta trebuie sa modificati data de incepere a activitatii pentru ca programul sa deschida pagini anuale pentru perioada stagiului militar si a facultatii
- Daca doriti sa faceti calcule pentru alte persoane faceti clik pe "Adauga persoana" pe pagina de intrare si faceti calculele dorite. Nu este prevazuta o posibilitate de stergere voluntara a unui profil ci el se sterge automet dupa 3 ani daca nu se mai lucreaza acel profil.
Re: Explicatii completare tabel date pensie
Scris de: Andrei BEJAN la data: 09/08/2023 6:07am
Gen: M
Data nasterii: 30.03.1958
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In primul rand va multumesc mult pentru raspunsul dvs. foarte detaliat si rapid. Site-ul LaPensie.com mi-a fost de mare ajutor sa inteleg sistemul de pensii in RO mai ales ca din pacate comunicarea cu oricare din Casele de pensii (nationale sau internationale) din RO este deosebit de dificila si lenta...
Referitor la raspunsul dvs. mentionez urmatoarele:
1. Cererea de pensionare in RO am facut-o deja la Casa de pensii din Franta pe data de 20.01.2023, metoda intr-adevar cea mai lenta. Decizia de pensionare am primit-o de abia pe data de 4 septembrie 2023.
2. Pentru a verifica suma propusa de Casa de pensii Internationale din RO (care se afla la Oradea, jud. Bihor) am facut apel la calculatorul de pensii de pe site-ul LaPensie.com. La inceput am introdus eronat anumite date insa dupa corectarea erorilor in urma si a raspunsului dvs. am ajuns la o suma care este foarte aproape de ceea ce mi-a propus Casa de pensii internationale Bihor.
Va multumesc inca o data pentru ajutor !
Cu stima,
Andrei BEJAN
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1