Subiect "Primele nu se iau in calcul" Deschis de BEJAN Andrei la data: 09/08/2023 8:35am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Primele nu se iau in calcul
Scris de: BEJAN Andrei la data: 09/08/2023 8:35am
Gen: B
Data nasterii: 30.03.1958
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Buna ziua,
Am constatat faptul ca primele primite din cand in cand nu au fost luate in considerare la calculul pensiei. Intreband de ce mi s-a raspuns ca ele sunt venituri cu un caracter nepermanent. Personal mi se pare injust pentru ca pentru aceste prime am platit cotizatiile sociale inclusiv pe cea pentru pensie. Singura solutie de incercat este sa dau Casa de pensii in judecata prezentant adeverintele de salariu unde sunt mentionate aceste prime.
Din pacate sunt 2 societati unde am lucrat si pentru care nu am optinut aceste adeverinte deoarece nu reusesc sa gasesc arhivele respective:
1. Intreprinderea de Calculatoare Electronice Felix SA
2. PC-Mac Software SRL
Aveti idee unde as putea gasii arhivele acestor 2 societati ?
Exista vreun serviciu contra cost care sa-mi procure adeverintele de salariu pentru perioadele in care am lucrat in aceste 2 societati ?

Va multumesc anticipat.

Cu stima,
Andrei BEJAN
Re: Primele nu se iau in calcul
Scris de: la pensie la data: 09/09/2023 8:12am
In privinta primelor si ale altor sporuri cu caracter nepermanent care nu sunt luate in calcul in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 trebuie precizat urmatoarele :
- Aceasta metoda de calcul a pensiei este prevazuta in legea in vigoare in acea perioada, legea 3/1977 pensia calculata fiind egala cu salariul mediu pe o perioada de 5 ani. In acest calcul nu au fost incluse primele sau sporurilr cu caracter nepermanent pentru a impiedica cresterea voita a pensiei prin acordarea unor sume mari in perioada in care se calculeaza media salariilor.
- Pentru aceste sume neluate in calcul angajatul nu a platit contributie pentru pensie, acesta platind o contributie pentru pensie suplimentara numai pentru salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent.
In acea perioada angajatorul a platit o contributie pentru fondul de pensii pentru intreg fondul de salarii, suma nefiind defalcata pe numele angajatilor.
- Acest mod de calcul al pensiei pentru perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 a fost mentinut si pentru cei care au iesit ulterior la pensie conform legilor pensiilor 19/2000 si 253/2010
Abia in prezent acest mod de calcul este considerata o inechitate si se promite ca noua lege a pensiilor sa faca calculul punctajului pensiei pentru perioada inainte de 01 aprilie 2001 incluzand si primele si sporurile cu caracter nepermanent.
Aveti dreptul sa deschideti o actiune in justitie pentru a fi luate in calcul aceste sume dar dupa opinia noastra nu este recomandabila deoarece :
- In instantele inferioare (tribunal, curte de apel) nu aveti sanse de castig pentruca aceasta metoda de calcul este prevazuta in legile pensiilor si din aceasta cauza va trebuii sa mergeti pana la instanta superioara Inalta Curte de Casatie si Justitie, iar actiunea va dura o perioada mai mare decat aceea de intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
Nu cunoastem unde se afla arhivele financiare ale socitatilor la care ati lucrat dv si puteti obtine adeverinte contra cost numai de la detinatorii acestor arhive daca aflati dv care sunt acestea.
Nu cunoastem prevederile noii legi a pensiilor care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul acestui an dar se promite ca cei care nu pot sa depuna adeverinte cu sumele castigate suplimentar in perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 vor beneficia de o majorare automata a punctajului pensiei.
Re: Primele nu se iau in calcul
Scris de: BEJAN Andrei la data: 09/10/2023 3:47pm
Buna ziua,

Desi raspunsul dvs. nu ma ajuta prea mult tin totusi sa va multumesc pentru efortul depus în a ma ajuta sa inteleg mai bine situatia.
Sincer sa fiu foarte rar am intalnit asa raspunsuri rapide si detaliate la intrebarile puse !
Mult succes inainte !

Cu deosebita stima,
Andrei BEJAN
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1