Subiect "Re: Pensia de invaliditate" Deschis de la pensie la data: 08/10/2009 3:02am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Re: Pensia de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 08/10/2009 3:02am
Pentru Roszrobi
Mai intai trebuie sa va precizam ca nu am neglijat raspunsul dv. Unul din criteriile urmarite in succesiunea raspunsurilor este succesiunea mesajelor. Este adevarat ca avem si alte criterii privind calitatea mesajului din punct de vedere al claritatii si daca acesta este concis dar aceasta numai pentru a nu intarzia raspunsurile la mesajele clare si la obiect. In aceasta privinta trebuie sa recunoasteti ca multele mesaje postate de dv nu exceleaza.
Era bine sa evitati si multele repetari ale explicatiilor date de noi pe forum cu indrumari si ale mesajelor dv anterioare.
Credem ca este deajuns cu observatiile si sa incercam sa va raspundem cat mai concis.
1.Punctaj facultate si stagiu militar in pagina de intrare nu este obligatoriu sa fie introduse. Aceste casete se adreseaza celor care au cerut la Casa de Pensii introducerea in calcul a acestor perioade dupa iesirea la pensie si au decizii de calcul separate pentru aceste perioade.
2. Dv introduceti data de inceperii activitatii data inceperii stagiului militar sau a facultatii si pe perioada acestora introduceti codurile “S” sau “F”. Pe perioada in care selectati codurile “F” sau “S” nu mai completati nimic la salariu tarifar, programul va ia in calcul automat salariul minim pe economie. In perioada intre stagiu militar si facultate lasati codul “-“. Anul universitar se considera de la 1 octombrie pana la 30 septembrie a anului urmator, deci pe perioada vacantei se selecteaza codul “F”.
3.Data de iesire la pensie ar trebui trecuta data de iesire la pensie la limita de varsta adica august 2021, deoarece aceasta data deschide pagini anuale pana in 2021 dandu-va posibilitatea sa faceti completari ulterioare in acest program.
In cazul dv, daca ati lucrat in conditii normale de munca, stagiul de cotizare este socotit prin cumularea stagiului lucrat cu stagiile asimilate pentru stagiu militar si facultate iar daca acest stagiu total nu insumeaza 35 ani atunci pentru diferenta (dupa aprecierea noastra intre 2 si 3 ani) prin decizia de pensionare vi se acorda un stagiu potential. Stagiul potential este socotit incepand de la data de iesire la pensie de invaliditate si pe aceasta perioada selectati codul “P2” fara a completa nimic la salariu. Pe aceasta perioada programul va calculeaza un punctaj suplimentar.
4. Salariile se trec in ROL sau RON asa cum le aveti inscrise in acte (adica in ROL pana in iunie 2005 si RON dupa aceasta data) asa cum specificam si noi in dreapta casetei salariului tarifar.
5 .Daca pe perioada vacantei ati lucrat cu contract de munca aceasta perioada nu se ia nici in calculul vechimii (o prioada nu se poate calcula dublu avand in vedere ca aceasta se considera si la perioada de facultate) si nici la calculul punctajului.
6. Calculul punctajului lunar cu programul nostru se face raportand venitul cumulat lunar la salariul mediu pe economie asa cum prevede legea pensiilor 19/2000. Certificatele cu sumele pentru care s-a platit CAS si punctajele anuale realizate au fost trimise de CNPAS pentru toti asiguratii numai pana in 2006 desi prin lege era obligata sa le transmita si dupa acest an.
7.In rubrica sporuri se cumuleaza sporurile exprimate in procente separat si cele fixe separat si se completeaza suma acestora. Cititi pe forum la “Sporul de vechime” cum se determina sporul de vechime inainte de aprilie 1992, care trebuie completat in coloana sporuri.
8. Programul nostru are coloana de salariul tarifar si coloane de sporuri si face calculul salariului brut. Insa incepand din aprilie 1992 in legislatie este prevazut ca in carnetul de munca in coloana salariul tarifar sa fie trecuta suma pentru care s-a platit contributie pentru pensie suplimentara adica cumulate si sporurile permanente. Deci dupa aceasta data puteti trece in coloana salariului tarifar suma care contine si sporuri avand grija ca sa nu introduceti in calcul de mai multe ori un spor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1