Subiect "Re: Pensia de invaliditate" Deschis de la pensie la data: 08/12/2009 2:52am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Re: Pensia de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 08/12/2009 2:52am
1. Pe perioada dupa aprilie 2001 in care aveti certificate anuale cu contributiile platite si punctajele obtinute, primite de la Casa de Pensii, introduceti in program sumele pentru care s-a platit CAS. Pe perioada in care nu aveti aceste certificate introduceti deasemeni sumele pentru care ati platit CAS pe care le luati din evidente, fluturasi sau puteti cere la angajator o situatie a sumelor pentru care s-a platit CAS dupa aprilie 2001 si acesta o poate scoate din arhiva sa. Sumele pentru care s-a platit CAS au fost limitate in perioada aprilie 2001 iunie 2007 la 3 si 5 salarii medii pe economie, dar dv nu ati depasit aceste limite. Exemplu pe care il dati se afla dupa iulie 2007 cand sumele pentru care s-a platit CAS-ul nu au fost limitate si intra in calcul in intregime.
2 In cazul cand salariile au fost modificate in interiorul lunii se apreciaza salariul facand o medie ponderata in functie de perioadele din luna lucrate cu cele doua salarii. Daca vreti sa faceti farmacie calculati cate zile lucratoare ati avut un salariu, cate cu celalalt si apoi faceti media.
3. Codul P2 se completeaza pana la atingerea stagiului complet de cotizare luand in calcul si stagiul militar si facultatea.
Completarile ulterioare se refera la faptul ca in cazul schimbarii gradului de invaliditate se recalculeaza pensia prin inlocuirea codului “P2” cu codul “L” si completarea in coloana salariului tarifar a valoarii pensiei pe perioada trecuta si modificarea codului P2 cu P1 sau P3 pe perioada pana la stagiul complet de cotizare. Dupa indeplinirea stagiului complet de cotizare se alege codul “L” si completati in loc de salariu tarifar pensia de invaliditate primita care se poate valorifica la pensia la limita de varsta.
4 Vacanta intre terminarea facultatii si incadrarea in munca se pune codul F asa cum bine ati completat dv.
5. Lucrul pe timpul vacantei am raspus anterior ca nu se poate valorifica.
6 Pe timpul concediului medical se valorifica sumele primite ca indemnizatie pentru incapacitate de munca.
7. In cazul cand din calcule rezulta o diferenta mare intre cea calculata de dv si cea primita dupa parerea noastra trebuie sa urmati urmatorii pasi:
- cereti la Casa de Pensii buletinul de calcul al pensiei care ar trebui sa-l primiti anexat la decizia de pensie.
- analizati comparativ buletinul de calcul de la Casa de Pensii cu datele din programul de calcul de pe site (punctajele anuale din programul nostru sunt accesibile facand click pe “datele introduse” de pe oricare pagina anuala de date).
- depuneti contestatie. Neoficial puteti depune contestatie la Casa de Pensii. Au existat pensionari care au reusit sa obtina recalcularea pensiei daca au prezentat convingator eroarea facuta. Oficial contestatia se face prin deschiderea unei actiuni in justitie (la tribunalul judetean sau de sector)
8.Credem ca dv ati completat sporul de vechime incorect luand in calcul si perioada stagiului militar si a facultatii.
Dupa calculele noastre sporul de vechime corect este:
Intre septembrie 1985 – august 1990 6 %
Intre septembrie 1990 – martie 1992 9%
Dupa aprilie 1992 analizati cu atentie sporul introdus pentru a evita introducerea lui in calcul de doua ori daca acesta este introdus si in salariu.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1