Subiect "acte necesare" Deschis de Balu Valerica la data: 08/19/2009 8:06am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
acte necesare
Scris de: Balu Valerica la data: 08/19/2009 8:06am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am citit raspunsul d-stra. Nu poate fi vorba de astfel de sume. cumulat nu depasesc nici un sal mediu brut pe tara. Ma interesa daca sunt valabile adeverinte de la firme cu venitul obtinut, in cazul in care ei nu au trimis la Casa de Pensii acele sume.
Va multumesc.
Re: acte necesare
Scris de: la pensie la data: 08/20/2009 1:32am
In aceasta privinta ordinul 340/2001emis de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale ce contine Normele de aplicare ale legii 19/2000 prevede:
Stagiul de cotizare
38. Stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor în care s-a plătit contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Asiguratul beneficiază de toate drepturile de asigurări sociale prevăzute de lege şi în cazul în care i s-a reţinut contribuţia individuală de asigurări sociale, iar angajatorul nu si-a achitat, potrivit legii, contribuţia datorată în calitatea sa de contribuabil pe o perioada mai mica sau egala cu 6 luni considerate după data de 1 aprilie 2001 pana la data solicitării dreptului.
In cazul în care contribuţia individuală de asigurări sociale a fost reţinută, iar angajatorul nu si-a plătit contribuţia datorată conform legii pe o perioada mai mare de 6 luni considerate după data de 1 aprilie 2001 pana la data solicitării dreptului, asiguratul nu poate beneficia de pensia anticipata sau de pensia anticipata parţială pana la achitarea integrala de către angajator a contribuţiilor datorate şi a majorărilor de întârziere aferente. In aceasta situaţie asiguratul poate beneficia de pensie pentru limita de vârsta, pensie de invaliditate şi pensie de urmaş în condiţiile prevăzute de lege.
39. In situaţia în care contribuţia de asigurări sociale datorată de angajator se prescrie, pentru perioada respectiva stagiul de cotizare al angajaţilor rămâne la o treime din timpul lucrat. Casa Naţionala de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin casele teritoriale de pensii, va lua toate măsurile prevăzute de lege pentru a nu se ajunge la prescrierea datoriei.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1