Subiect "NM indisponibile" Deschis de nicolae la data: 04/03/2024 6:33am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
NM indisponibile
Scris de: nicolae la data: 04/03/2024 6:33am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:Privitor la valorificarea perioadelor asimilate:
La moment avem prevederile L. 263/2010, Art. 49, alin. (3) “Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi”. Această dispoziție este interpretată, că în caz că ai realizat pe parcursul studiilor universitare la zi de 4 ani un stagiu contributiv de 1 an, atunci restul de 3 ani nu se mai iau în considerație.
De la 1.09.2024 formularea se schimbă - L. 360/2023, Art. 14, alin. (3) “Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi”.

Intrebare:În situația Legii noi, restul de 3 ani se poate valorifica ?
Re: NM indisponibile
Scris de: Nicu la data: 04/03/2024 7:18am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
In opinia mea, in cazul ambelor legi :
Daca in timpul studiilor nu ati muncit pe contract de munca , adica nu ati avut stagiu de cotizare in sensul legii atunci perioada de studii este perioada asimilata.
Daca in timpul studiilor ati avut partial ( de exemplu 1 an muncit cu contract de munca ) stagiu de cotizare in sensul legii , atunci aceasta perioada este stagiu de cotizare si nu perioada asimilata, restul anilor de studii fiind considerati perioada asimilata. Daca pe toata perioada studiilor ati avut stagiu de cotizare in sensul legii atunci perioada este considerata stagiu de cotizare si nu perioada asimilata.

Concluzie "Această dispoziție este interpretată, că în caz că ai realizat pe parcursul studiilor universitare la zi de 4 ani un stagiu contributiv de 1 an, atunci restul de 3 ani nu se mai iau în considerație" , gresit, rezulta 1 an stagiu cotizare 3 ani perioada asimilata
Re: NM indisponibile
Scris de: la pensie la data: 04/03/2024 9:15am
Consideram interpretarea domnului Nicu corecta adica in cazul prezentat se considera 1 an stagiu de cotizare contributiv si restul de 3 ani stagiu de cotizare asimilat iar daca este cazul cursurilor universitare perioada asimilata se ia in calcul daca a fost urmata la zi.
Nu intelegem care este semnificatia prevederii adaugata in plus la art 14 alin (1) litera a) din legea 360/2023 : "sau, dupa caz, cu frecventa ale invatamantului universitar" pentruca efectuarea cursurilor universitare cu frecventa fara sa fie la zi sunt cele la seral insa pentru a se urma aceste cursuri era obligatoriu sa fii angajat.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1