Subiect "Pensie anticipata" Deschis de Aurelian Cosmin Mandrutiu la data: 05/06/2025 7:06am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie anticipata
Scris de: Aurelian Cosmin Mandrutiu la data: 05/06/2025 7:06am
Gen: M
Data nasterii: 29.05.1969
Stagiul de cotizare: 37 ani si 8 luni
Alte date: grupa 1 de pensionare 9 ani si 8 luni
Intrebare: La ce data ma pot pensiona anticipat.
Re: Pensie anticipata
Scris de: GicaH la data: 05/06/2025 7:30am
Aurelian Cosmin Mandrutiu :
Gen: M
Data nasterii: 29.05.1969
Stagiul de cotizare: 37 ani si 8 luni
Alte date: grupa 1 de pensionare 9 ani si 8 luni
Intrebare: La ce data ma pot pensiona anticipat.

La 60 ani anticipat și tot la 60 ani la limită de vârstă cu minim 35 ani stagiu contributiv depășit cu minim 5 ani stagiu de cotizare( poate fi contributiv, stagiu asimilat, stagiu suplimentar pentru grupa de muncă, în cazul dumneavoastră 4 ani și 6 luni), sau la limită de vârstă la 60 ani și 6 luni, cu reducerea vârstei standard de pensionare la limită de vârstă cu 4 ani și 6 luni.
Re: Pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 05/06/2025 8:18am
Raspunsul domnului Gica este corect.
Conform prevederilor noii legi a pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie:
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, fara reducerea varstei standard de pensionare, la varsta standard de pensionare de 65 ani, adica in data de 29 mai 2034. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni, pentru stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in grupa I, adica in data de 29 noiembrie 2029. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti.
- Pensie pentru limita de varsta, nediminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani conform art 56 din legea pensiilor 360/2023, adica in data de 29 mai 2029. Pentru aceasta pensie trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani depasit cu 5 ani. Conditie de stagiu pe care o indepliniti prin stagiu de cotizare contributiv de 2 ani si 8 luni cu care depasiti stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani si stagiu de cotizare suplimentar de 4 ani si 6 luni de care beneficiati pentru stagiul de cotizare de 9 ani lucrat in grupa I.
- Pensia anticipata nu este avantjoasa pentru dv pentruca beneficiati de ea in data de 29 mai 2029 si este putin diminuata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1