Subiect "salariile compensatorii" Deschis de mihai la data: 09/30/2009 2:20pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
salariile compensatorii
Scris de: mihai la data: 09/30/2009 2:20pm
Gen:M
Data nasterii:16.05.1950
Stagiul de cotizare:36
Alte date:
Intrebare:La salariile compensatorii s-a retinut CAS pentru fiecare salar in parte.Aceste retineri se considera cotizatii si ca atare intregesc pensia?
Re: salariile compensatorii
Scris de: la pensie la data: 10/01/2009 2:08am
Mai intai trebuie sa facem o precizare deoarece denumirea de salarii compensatorii este acordata sumelor compensatorii pentru cei trecuti in somaj prin decizii colective sau celor care accepta inctarea raporturilor de munca cu acordul partilor dar impropriu se acorda si primelor acordate celor care ies la pensie.
La calculul pensiei ca punctaj si ca stagiu sunt luate in calcul sumele pentru care s-a platit CAS in functie de cotributia platita astfel:
In cazul celor iesiti in somaj colectiv pentru salariile compensatorii se plateste numai procentul de contributie pentru pensie (CAS) datorat de angajat nu si de angajator. Deoarece contributia platita de angajat este de cca o treime din contributia totala pentru pensie sumele primite ca salarii compensatorii la trecerea in somaj se iau in calcul la nivelul unei treimi din suma primita iar ca stagiu la pensie este considerata deasemeni o treime din perioada pentru care a primit salarii conpensatorii.
Exista si angajatori care la incetarea raporturilor de munca prin acordul partilor acorda salarii compensatorii pentru care plateste integral CAS (angajat si angajator) si in acest caz atat suma cat si stagiul (daca pe perioada salariilor compensatorii nu se angajaza) sunt considerate in totalitate la pensie.
In cazul primelor primite la iesirea la pensie acestea sunt evidentiate in castigul obtinut pe ultima luna lucrata inainte de iesirea la pensie, pentru aceasta suma se plateste CAS atat de angajat cat si de angajator si in acest caz suma este luata in totalitate in calcul.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1