Subiect "Pensie in Romania si Spania" Deschis de Daniela Manea la data: 08/11/2008 2:26pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie in Romania si Spania
Scris de: Daniela Manea la data: 08/11/2008 2:26pm
Gen:F
Data nasterii:martie 1950
Stagiul de cotizare:15 ani in Romania, 20 de ani in Spania
Alte date:
Intrebare:Intrucat incepand cu luna septembrie 2008 ma pot pensiona pentru limita de varsta in Romania, avand si stagiul de cotizare minim necesar in Romania, doresc sa stiu daca pot beneficia de pensia din Romania pana voi iesi la pensie si in Spania (la 65 de ani). Am inca cetatenie romana si domiciliul stabil in Romania.
Re: Pensie in Romania si Spania
Scris de: la pensie la data: 08/12/2008 7:08am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere in Romania aveti dreptul la pensie la limita de varsta in iulie 2008 la varsta standard de pensionare de 58 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 26 ani si 8 luni si stagiul minim de 11 ani si 8 luni. Calculul l-am facut cu programul de „Calcul al varstei de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Dupa cum observati din punct de vedere al prevederilor legale in Romania nu aveti probleme cu iesirea la pensie. Din punct de vedere al stagiului indepliniti stagiul minim si nu se mai pune problema recunoasterii stagiului din Spania care era posibila pentru deschiderea dreptului la pensie in Romania. Daca iesiti la pensie in Romania legislatia romana va permite cumularea pensiei la limita de varsta cu salariul obtinut dintr-o activitate profesionala fie in Romania fie in strainatate.
Noi credem insa ca problema principala care se pune este alegerea modalitatii de depunere a actelor. Acestea se pot depune atat in Romania cat si in Spania. Deci este necesar sa faceti o evaluare in viitor a locului de domiciliu si sa hotarati unde depuneti dosarul de pensionare pentru a va fi mai usoara cumularea pensiilor.
Daca intentionati sa depuneti actele in Romania pentru pensia de aici trebuie sa intocmiti dosarul cu actele necesare si sa-l depuneti fie personal fie printr-o procura prin care imputerniciti o alta persoana sa vi-l depuna la Casa de Pensii si sa va incaseze pensia. Procura se poate elibera de ambasada sau consulatul Romaniei din Spania, perioada maxima pe care se elibereaza procura este de 18 luni.
Sfatul nostru este sa incercati sa depuneti dosarul in Spania la institutia care se ocupa cu pensile si aceasta printr-un schimb de corespondeta cu Casa de Pensii din Romania sa transmita dreptul dv de pensie din Romania in Spania. Insa in acest caz trebuie sa va inarmati cu rabdare pentruca finalizarea va dura un timp destul de lung.
Re: Pensie in Romania si Spania
Scris de: Daniela Manea la data: 08/12/2008 9:47am
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Multumesc mult pentru raspuns.
Voi depune actele de pensionare in Romania pentru anii lucrati in Romania si voi cere plata tot in Romania la adresa la care inca am domiciliul. Credeti ca la implinirea varstei de pensionare si a stagiului de cotizare din Spania va exista vreo problema de cumulare a celor doua pensii si de plata ulterioara cumulata a acestora, eventual in Spania ?
Re: Pensie in Romania si Spania
Scris de: la pensie la data: 08/12/2008 12:29pm
Fiind vorba de viitor nu avem elemente sa anticipam ce va fi decat speranta ca intre timp mecanismele de colaborare se vor roda si va fi mai usor.
Re: Pensie in Romania si Spania
Scris de: Daniela Manea la data: 08/18/2008 7:47pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:As dori sa stiu daca programul Dvs. de calcul al pensiei ia automat in considerare si cresterea procentuala a punctajului mediu anual datorita contributiei platite pentru pensia suplimentara (intre 2 si 5 % in fiecare luna) , in conformitate cu Art.165 din Legea 19/2000. daca nu cum putem introduce aceste cresteri procentuale ale punctelor obtinute anual intrucat programul nu le afiseaza si pe acestea? Nu este posibila si o functie de printare a tuturor punctelor obtinute pentru intreaga periada (fiecare an in parte) ?
Re: Pensie in Romania si Spania
Scris de: la pensie la data: 08/20/2008 6:20am
Da in programul nostru se calculeaza automat punctajul pentru contributia la pensia suplimentara inainte de 1 aprilie 2001 conform legii 3/1977. In schimb nu se calculeaza automat sporul de vechime care in programul casei de pensii se calculeaza automat. Dv daca nu aveti acest spor de vechime pe o adeverinta de la angajator il puteti determina citind pe forumul nostru pagina intitulata “sporul de vechime”
In ceiace priveste facilitatea de printare a rezultatelor este in intentia noastra in viitor avand in vedere ca site-ul este in perfectionare. Vom face o evaluare a serviciilor care le putem asigura gratuit avand in vedere volumul de munca si timpul disponibil al intregii echipe.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1