Subiect "contributia la stagiu de cotizare" Deschis de marina la data: 03/06/2008 2:04pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
contributia la stagiu de cotizare
Scris de: marina la data: 03/06/2008 2:04pm
Cu stima, va salut, din nou.
Multumesc pentru ajutorul anterior, dar vreau sa va mai intreb ceva.
Pentru pensia anticipata partiala, la care sotia mea are dreptul incepand cu luna mai 2008 (cu 5 ani mai devreme fata de limita de varsta), aceasta trebuia sa aiba un stagiu de cotizare cu mai mult de 10 ani, fata de stagiul necesar. Doarece, in loc de 39/8 ani are numai 34/8 ani, pensia calculata va fi cu 0.15% mai mica (asa am calculat eu).
Intrebare: se poate plati cotizatia lipsa la fondul de pensie? Din lege, am inteles ca se poate plati contributia si individual,fara sa fii angajat. Dar, aceasta contributie se plateste numai lunar, sau se poate plati intreaga suma, o singura data, pentru a indeplini stagiul de cotizare.
Concret, as fi dispus sa platesc o cotizatie, sa zicem la un salariu de 500 RON lunar, in asa fel incat pensia sotiei mele sa nu mai fie diminuata.Cat ar fi aceasta suma lunar?
Multumesc.
Re: contributia la stagiu de cotizare
Scris de: lapensie la data: 03/06/2008 6:39pm
Trebuie sa clarificam cateva probleme:
-In primul mesaj ati spus ca sotia dv a lucrat 36 ani si 4 luni acum spuneti ca are „numai 34/8 ani” noi am calculat diminuarea pensiei anticipate cu primul stagiu si a rezultat 9 % daca luam in calcul stagiu de 34 ani si 8 luni diminuarea este de 15 % .
-Diminuarea calculata de dv este numai pe o luna de anticipare daca doamna are stagiul mai mare cu 7 ani peste 29 ani si 2 luni. Dar asa cum spuneti si dv doamna iese la pensie anticipata partiala cu o anticipare de 5 ani sau 60 de luni deci diminuarea se inmulteste cu 60.
-Pensia dupa mai 2013 se transforma la cerere in pensie la limita de varsta si se elimina diminuarea avuta
-Contributia pe care intentionati sa o platiti se poate face printr-un contract individual de asigurare dar acesta nu mai poate influenta diminuarea pensiei anticipate partiale din mai 2008 ci numai daca se amana iesirea la pensie si intre timp se cotizeaza. Daca nu se amana iesirea la pensie anticipata partiala contributia prin contract individual va creste pensia la limita de varsta cu cca 0,04 puncte daca se contribuie cu contributia minima timp de 5 ani
-Contributia individuala se stabileste in fiecare an, fiind egala cu CAS-ul platit impreuna de angajat si angajator. Pentru 2008 este de 29 % din suma asigurata, din ianuarie pana in noiembrie si 27 % in decembrie. Adica pentru 500 roni asigurati se platesc 145 roni lunar.
-Contributia in cazul contractului de asigurare individual poate fi platita in avans maxim 12 luni.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1