Gen:feminin
Data nasterii:dec.1968
Stagiul de cotizare: 32 ani in care am avut 2 ani de crestere copil intre 2001-2003(acest stagiu nu include stagiul suplimetar de la grupa)
Alte date:-15 ani grupa1/conditii speciale
-studii superioare 5 ani la zi
-2 copii
Intrebare:am o nelamurire legat la stagiul complet contributiv din noua lege a pensiilor.
Daca am inteles bine in noua lege a pensiilor pentru pensionare la limita de varsta si pentru a beneficia de reducerea varstei de pensionare aferenta grupei trebuie sa ai stagiul complet contributiv,care este 35 ani.
Eu am terminat facultatea la 24 de ani cand m-am si angajat,deci plus 35 ani pentru stagiul contributiv cerut de lege ajung la varsta de 59 ani.
Conform anului nasterii si anexei 5 din noua lege,varsta de pensionare pentru mine la limita de varsta este de 63 ani si 11 luni.
Intrebarea este :cum mai pot eu beneficia de reducerea de varsta aferenta grupei de munca de 7 ani si 6 luni si 1 an crestere a 2 copii,daca pentru realizarea stagiului contributiv de 35 ani trebuie sa mai lucrez pana la 59 ani?
Deci as mai beneficia doar de o reducere a varstei doar de vreo 5 ani?
Am vazut ca o persoana de sex feminin,nascuta tot in dec 1968,cu studii superioare 5 ani la zi, care a lucrat in conditii normale poate sa beneficieze de pensie cu 5 ani mai devreme adica la 58 ani si 11 luni avand 35 ani stagiul contributiv +5 ani stagiul asimilatde la facultate.
Nu prea inteleg cum pot sa-mi mai folosesc reducerea de la grupa si faptul ca am lucrat in conditii speciale.
Va multumesc!