Subiect "Capcanele Legii pensiilor 19/2000" Deschis de lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pagina curenta: 10 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 ... 8 9 10 11 12 ... 15 16 17
Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pensionarea la limita de varsta beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare.
Cuantumul pensiei la limita de varsta depinde de numarul de ani cotizati si de veniturile obtinute pe toata perioada de cotizare. Orice reducere a varstei de pensionare atrage dupa sine o micsorare a stagiului de cotizare posibil de realizat si daca aceasta reducere nu este asociata cu reducerea stagiului complet de cotizare aceasta duce la diminuarea cuantumului pensiei.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare sunt benefice pentru asiguratii care nu mai sunt angajati sau nu mai pot continua lucrul din diverse motive si sunt mai putin indicate pentru asiguratii care sunt angajati si care pot continua sa lucreze iar daca se pensioneaza nu pot cumula pensia cu venituri rezultate din munca.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare neinsotite de reducerea stagiului complet de cotizare sunt

-Reducerea pentru stagiu in grupele I si II de munca conform vechii legi a pensiilor 3 / 1997 daca acestea au fost echivalate cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.

-Reducerea pentru stagiu in conditii deosebite conform legii pensiilor 19/2000.

-Reducerea varstei de pensionare pentru femei in cazul nasterii si cresterii pana la 10 ani a mai mult de 3 copii.

2.Pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala.

Acelasi lucru de la punctual 1 se poate spune si in acest caz adica:

Uzarea de dreptul de a cere pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala este indicat sa se faca de cei care nu lucreaza sau nu mai pot lucra iar in caz contrar petentii sa fie in cunostinta de cauza ca realizeaza un stagiu de cotizare mai mic (cu pana la 5 ani) si in consecinta cuantumul pensiei va fi mai mic.

3.Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta.

In anumite situatii trecera de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta se face cu reducerea cuantumului pensiei.

Aceasta se intampla daca pensia de invaliditate se obtine cand stagiul de cotizare este mai mic decat stagiul complet de cotizare.

Cauza este modul diferit de calcul al celor doua pensii.

Pensia de invaliditate se calculeaza asemanator pensiei la limita de varsta la calculul punctajului total dar diferit al calculului punctajului mediu al pensiei.

Punctajul mediu la pensia de invaliditate se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul de cotizare pana la iesirea la pensie.

Punctajul mediu la pensia la limita de varsta se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare.

In acest caz daca stagiul de cotizare la iesirea la pensia de invaliditate a fost mai mic decat stagiul complet de cotizare iar punctajul total creste putin la pensia la limita de varsta aceasta va fi mai mica decat pensia de invaliditate si este o greseala sa se faca cerere de trecere fara sa se consemneze ca se opteaza pentru mentinerea pensiei de invaliditate.

Din pacate nu toti functionarii Caselor de Pensii avertizeaza pensionarii care cer trecerea la pensie la limita de varsta de la pensie de invaliditate de un asemenea risc.
Re: Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: la pensie la data: 01/20/2010 8:41am
Pentru Dobrinescu Stelica
Calculele privind data de pensionare este diferita pentru barbati fata de femei si pentru aceasta am cerut Genul (masculin sau feminin) iar daca ne cereti sa determinam aceasta dupa nume pot interveni erori . In cazul dv am facut calculele pentru barbat.
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta,fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr II, in anul 2019 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite.
Pentru stagiul de 16 ani in gr II vi se acorda un spor de vechime de 4 ani care se adauga la stagiu de cotizare, si realizati un stagiu total de cotizare de 40 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de 16 ani in aceasta grupa beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 61 ani si 6 luni, indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Puteti cere pensie anticipata dupa varsta de 60 ani cand realizati stagiul minim de cotizare de 45 ani sau pensie anticipata partiala dupa varsta de 60 ani indeplinind conditia de stagiu de cotizare de 35 ani pentru aceasta pensie.
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare si vor ramane prevederile din proiect atunci datele de mai sus nu se modifica.
Scris de: APOSTU TOADER la data: 01/20/2010 8:42am
Gen:M
Data nasterii:04.07.1951
Stagiul de cotizare: STAGIU DE COTIZARE 48ANI 4LUNI 21ZILE
Alte date:STAGIU GRUPA2 6ANI SI 9 LUNI
Intrebare:DE CE MI S-A RESPINS PENSIONAREA LA LIMITA DE VARSTA ?..CAND AS AVEA DREPTUL LA PENSIONARE ?
Scris de: la pensie la data: 01/20/2010 8:43am
Pentru Apostu Toader
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr II, in 04 iulie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite.
Pentru stagiul de 6 ani in gr II vi se acorda un spor de vechime de 1 ani si 6 luni care se adauga la stagiu de cotizare.
Credem ca ati facut o eroare privind stagiul de cotizare deoarece cu data de dv de nastere nu puteati sa realizati acel stagiu de cotizare decat daca lucrati inainte de a fi major caz in care Casa de Pensii nu recunoaste stagiu de cotizare lucrat ca minor.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de 6 ani in aceasta grupa beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 64 ani adica in 04 iulie 2015, indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Puteti cere pensie anticipata dupa varsta de 60 ani in 04 iulie 2011 daca atunci Casa de pensii va recunoaste stagiul de cotizare peste 45 ani.
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare si vor ramane prevederile din proiect atunci datele de mai sus nu se modifica.
Scris de: Vasile la data: 01/23/2010 8:51am
Gen:m
Data nasterii:20.07.1959
Stagiul de cotizare:29,9 ani
Alte date: 20,10 ani gr.I. si 2,2 ani conditii speciale
Intrebare: Cand pot iesi la pensie?
Scris de: la pensie la data: 01/23/2010 8:52am
Pentru Vasile
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 20 iulie 2024 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data locurile de munca in aceasta grupa de munca au fost echivalate fie cu grupa conditii speciale prin legea 226/2006 fie cu grupa conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.
Pentru stagiul de 20 ani de gr I beneficiati de un spor de vechime de 10 ani care se cumuleaza la stagiul de cotizare si rezulta un stagiu total de cotizare de 39 ani si 9 luni.
In cazul dv exista urmatoarele variante de pensionare:
Varianta 1
Daca locul de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii speciale prin prevederile legii 226/2006, cumulate cu stagiul lucrat in conditii speciale dupa aprilie 2001 realizati un stagiu in aceasta grupa de 23 ani pentru care aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 9 ani pentru care puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 56 ani, adica in 20 iulie 2015 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 26 ani.
Varianta 2
Daca locul de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001, pentru un stagiu in conditii speciale de 2 ani si 2 luni nu se acorda reducerea varstei de pensionare deoarece aceasta este sub limita minima de 2 ani si 6 luni iar stagiul in conditii speciale va fi cumulat la stagiul de conditii deosebite realizand un stagiu de 23 ani in aceasta grupa.
Pentru stagiu in conditii deosebite intre 22 si 24 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 5 ani si puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 60 ani, adica in 20 iulie 2019 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 35 ani (inclusive sporul de 10 ani pentru stagiul in gr I).
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare datele de mai sus se modifica astfel :
- In varianta 1 reducerea varstei de pensionare creste la 10 ani si puteti sa iesiti la pensie la limita de varsta la varsta de 55 ani adica in 20 iulie 2014.
- In varianta 2 reducerea varstei de pensionare creste la 5 ani si 6 luni si puteti sa iesiti la pensie la limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in 20 ianuarie 2019.
Scris de: APOSTU VIORICA la data: 01/23/2010 8:53am
Gen:F
Data nasterii:02.06.1956
Stagiul de cotizare:AM LUCRATI 32DE ANI /IN GRUPA A2A 5ANI AM STUDII SUPERIOARE MA AJUTA CU CEVA?
Alte date:
Intrebare:AS DORII SA IES LA PENSIE ANTICIPATA CAND POT ?IN CE CONDITII ? SI CARE SUNT DEZAVANTAJELE?
Scris de: la pensie la data: 01/23/2010 9:07am
Pentru Apostu Viorica
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 02 iunie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Mesajul este prezentat neglijent nu intelegem cati ani aveti in grupa II si cati studii superioare.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit in conditii deosebite.
Daca doriti un calcul corect reveniti si precizati clar :
-Stagiul in gr II inainte de aprilie 2001.
-Stagiul in grupa conditii deosebite dupa aprilie 2001.
- Durata studiilor superioare.
Scris de: APOSU TOADER la data: 01/23/2010 9:23am
Gen:M
Data nasterii:04.07.1951
Stagiul de cotizare:STAGIUL DE COTIZATIE PE CARE VI L-AM TRIMIS INAINTE SE REFEREA LA RASPUNSUL PRIMIT DE LA CASA DE PENSII CARE A CALCULAT DATELE PE CARE VI LE-AM PREZENTAT ANTERIOR.MAI CONCRET AM 42DE ANI DE MUNCA/LUCREAZ CU CARTE DE MUNCA DE LA 16ANI/IN GRUPA AM LUCRAT SI CU75% DE ACEIA AM DOAR 24DE ANI SI9LUNI/CONVERTITI LA CASA DE PENSII IN6ANI SI9LUNI FIIND STIUT CA 1AN INGR2=4ANI MUNCITI IN ACEA GRUPA .
Alte date:
Intrebare:VA ROG SA-MISPUNETI CAND POT SA IES LA PENSIE DIN 04.07.2010 ? PENTRU CA MI S-A SPUS SA VIN SA CER PENSIONAREA ANUL ACESTA/DOSARUL RAMANAND LA EI/DOAR CU CALCULUL FACUT DE EI SI CU CARTEA DE MUNCA LA ZI.
MULTUMESC DE PROMPTITUDINEA RASPUNSULUI SI-MI CER SCUZE INCA ODATA CA NU AM FOST SUFICIENT DE EXPLICIT.
Scris de: la pensie la data: 01/23/2010 9:24am
Pentru Apostu Toader
Nici de aceasta data nu sunteti explicit
Daca doriti un calcul clar spuneti stagiul calendaristic in grupa II de munca si procentul
Exemplu :
- Din 01 07 1972 pana in 01 08 1980 gr II cu timp de 75 %
- Din 01 08 1980 pana in 01 08 1990 gr II cu timp de 100 %
Exemplu pe care il dati dv cu 1 anin gr II = 4 ani munciti este sporul de stagiu de cotizare pentru stagiul lucrat in gr II pe care il calculam noi.
Scris de: baia_maria la data: 01/30/2010 11:15am
Gen:f
Data nasterii:1956 12 mai
Stagiul de cotizare:34 ani
Alte date:
Intrebare:cand pot iesi la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/01/2010 9:14am
Pentru Baia Maria
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 12 mai 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteti cere pensie anticipata partiala (diminuata) cu o anicipare maxima de 5 ani fata de 12 mai 2016, dupa varsta de 55 ani, adica dupa 12 mai 2011 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie mai mare de 30 ani.
Daca in anul 2010 se va adopta noua lege a pensiilor unitare si prevederile raman cele din proiect, atunci datelor de mai sus se amana cu 8 luni si devin :
- Data de iesire la pensie la limita de varsta devine 12 ianuarie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 8 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 8 luni.
- Data de iesire la pensie anticipata partiala dupa 12 ianuarie 2012 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie mai mare de 30 ani si 8 luni. Iar diminuarea pensiei anticipate partiale va fi mare.
Scris de: baubec nermin la data: 02/03/2010 7:29am
Gen:f
Data nasterii:12.09.1956
Stagiul de cotizare:32
Alte date:
Intrebare:calcul pensie de handicap
Scris de: la pensie la data: 02/03/2010 7:30am
Pentru Baubec Nermin
Noi nu va putem calcula nici valoarea pensiei pentruca aceasta depinde de salariile avute pe toata perioada de cotizare. Pe aceasta o puteti calcula dv daca aveti datele necesare cu programul de “Calcul pensie” de pe site-ul nostru.
Nici data de iesire la pensie nu putem sa o calculam deoarece nu cunoastem gradul handicapului si ce stagiu ati lucrat cu acest handicap (total sau numai partial) insa va dam elementele ca sa va calculati singura aceasta data.
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul lucrat in stare de handicap, in 12 septembrie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Reducerea varstei de pensionare se face astfel :
- cu 15 ani daca ati realizat cel putin 10 ani cu handicap grav
- cu 10 ani daca ati realizat cel putin 20 ani cu handicap accentuat
- cu 10 ani daca ati realizat cel putin 30 ani cu handicap mediu
Daca in anul 2010 se adopta noua lege unitara a pensiilor si se vor mentine prevederile din proiect atunci data de iesire la pensie la limita de varsta fara reducerea varstei se amana cu 10 luni si devine 12 iulie 2017 iar stagiile necesare reducerii varstei cresc la 10 ani, 3 luni si 10 zile pentru handicap grav, 20 ani, 6 luni si 20 zile pentru handicap accentuat si 30 ani si 10 luni pentru handicap mediu.
Scris de: Draghici Mihaela la data: 02/03/2010 7:51am
Gen:feminin
Data nasterii: 18 martie 1957
Stagiul de cotizare: 33 ani ÅŸi 6 luni
Alte date:10 ani, 6 luni, 22 zile de grupa 2
Intrebare:
1. Pot iesi la pensie anticipata partial in cursul anului 2010 daca sunt activa?
2. DAR DACA MA AFLU IN SOMAJ PANA IN APRILIE 2011 DE CE PENSIE POT BENEFICIA ATUNCI(sau pana atunci)?
Scris de: la pensie la data: 02/03/2010 7:52am
Pentru Draghici Mihaela
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 18 martie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru stagiul de 10 de ani in gr II (inainte de 1 aprilie 2001) vi se acorda un spor de vechime de 2 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 36 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de cotizare in conditii deosebite de 10 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 58 ani, adica in 18 martie 2015 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Puteti cere pensie anticipata partiala (diminuata) cu o anicipare maxima de 5 ani fata de 18 martie 2017, dupa varsta de 55 ani, adica dupa 18 martie 2012 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie minim 30 ani.
Daca in anul 2010 se adopta noua lege unitara a pensiilor si se vor mentine prevederile din proiect atunci datele de mai sus se amana cu 1 an si 1 luna si devin :
-Data de iesire la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 18 aprilie 2018 la varsta standard de pensionare de 61 ani si 1 luna si stagiul complet de cotizare de 31 ani si 1 luna.
- Data de iesire la pensie la limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 18 aprilie 2016.
-Data de iesire la pensie anticipata partiala dupa 18 aprilie 2013.
Nu are nicio influenta asupra posibilitatii de pensionare sau a datei de pensionare faptul ca la data pensionarii sunteti in somaj sau angajata. Acest fapt conteaza numai pentru cine intocmeste dosarul de pensionare adica daca sunteti angajata dosarul pensiei il intocmeste si il depune angajatorul iar daca sunteti in somaj institutia care va plateste indemnizatia de somaj.
Scris de: Petrescu Aurelia la data: 02/03/2010 9:24am
Gen:
Data nasterii:15.07.1056
Stagiul de cotizare:27 ani si 3 luni
Alte date:facultatea 5 ani,lucru in grupa a doua 80% , 16 ani si 7 luni

INTREBARE -CIND IES LA PENSIE ANTICIPATA PARTIAL SAU DE DREPT TININD COND DE GRUPA SI FACULTATE
Scris de: la pensie la data: 02/04/2010 8:12am
Pentru Petrescu Aurelia
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 15 iulie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru stagiul de 13 de ani completi in gr II (calculate la timpul efectiv lucrat in grupa) vi se acorda un spor de vechime de 3 ani si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare, impreuna cu stagiul asimilat pentru studii universitare si realizati un stagiu total de cotizare de 35 ani si 6 luni.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de cotizare in conditii deosebite intre 12 si 14 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 2 ani si 6 luni conform careea puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 57 ani si 6 luni, adica in 15 ianuarie 2014 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Puteti cere pensie anticipata partiala(diminuata) cu o anicipare maxima de 5 ani fata de 15 iulie 2016, dupa varsta de 55 ani, adica dupa 15 iulie 2011 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie minim 30 ani.
Daca in anul 2010 se adopta noua lege unitara a pensiilor si se vor mentine prevederile din proiect atunci datele de mai sus se amana cu 9 luni si devin :
-Data de iesire la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 15 aprilie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 9 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 9 luni.
-Data de iesire la pensie la limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 15 octombrie 2014.
-Data de iesire la pensie anticipata partiala (diminuata) in 15 aprilie 2012 daca la acea data aveti stagiul de cotizare minim 30 ani si 9 luni. Pentru aceasta pensie stagiul de cotizare se calculeaza prin insumarea stagiului de cotizare si sporului de grupa II, neinsumandu-se stagiul asimilat pentru studii universitare.
Scris de: barbu georgeta la data: 02/08/2010 7:29am
Gen:feminin
Data nasterii:09.11.1956
Stagiul de cotizare:26
Alte date:4 copii,gr.II 20 ani si 2 luni
Intrebare:pot iesi la pensie la limita de varsta sau pensie anticipata?Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 02/10/2010 8:34am
Pentru Barbu Georgeta
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 09 noiembrie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru stagiul de 20 de ani completi in gr II vi se acorda un spor de stagiu de cotizare de 5 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 31 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de cotizare in conditii deosebite de 20 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni conform careea puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 55 ani si 6 luni, adica in 09 mai 2012 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 30 ani.
Pentru nasterea si cresterea pana la 10 ani a 4 copii aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 2 ani insa cele doua reduceri nu se cumuleaza asa ca dv o alegeti pe cea avantajoasa adica cea pentru stagiul in gr II
Puteti cere pensie anticipata partiala (diminuata) cu o anicipare maxima de 5 ani fata de 09 noiembrie 2016, dupa varsta de 55 ani, adica dupa 09 noiembrie 2011 indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie minim 30 ani.
Daca in anul 2010 se adopta noua lege unitara a pensiilor si se vor mentine prevederile din proiect atunci datele de mai sus se amana cu 11 luni si devin :
-Data de iesire la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 09 octombrie 2017 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 11 luni si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 11 luni.
-Data de iesire la pensie la limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, 09 aprilie 2013.
- Data de iesire la pensie anticipata partiala 09 octombrie 2012.
Scris de: ersilia la data: 02/10/2010 8:35am
Gen:masc
Data nasterii:1962
Stagiul de cotizare:8ani gr 2 si 19 ani conditii normale [profesor]
Alte date:
Intrebare:cind pot iesi la pensie anticipat /anticipat partial?va multumesc
Pagina curenta: 10 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 ... 8 9 10 11 12 ... 15 16 17