Subiect "Capcanele Legii pensiilor 19/2000" Deschis de lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pagina curenta: 11 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 ... 9 10 11 12 13 15 16 17
Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pensionarea la limita de varsta beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare.
Cuantumul pensiei la limita de varsta depinde de numarul de ani cotizati si de veniturile obtinute pe toata perioada de cotizare. Orice reducere a varstei de pensionare atrage dupa sine o micsorare a stagiului de cotizare posibil de realizat si daca aceasta reducere nu este asociata cu reducerea stagiului complet de cotizare aceasta duce la diminuarea cuantumului pensiei.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare sunt benefice pentru asiguratii care nu mai sunt angajati sau nu mai pot continua lucrul din diverse motive si sunt mai putin indicate pentru asiguratii care sunt angajati si care pot continua sa lucreze iar daca se pensioneaza nu pot cumula pensia cu venituri rezultate din munca.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare neinsotite de reducerea stagiului complet de cotizare sunt

-Reducerea pentru stagiu in grupele I si II de munca conform vechii legi a pensiilor 3 / 1997 daca acestea au fost echivalate cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.

-Reducerea pentru stagiu in conditii deosebite conform legii pensiilor 19/2000.

-Reducerea varstei de pensionare pentru femei in cazul nasterii si cresterii pana la 10 ani a mai mult de 3 copii.

2.Pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala.

Acelasi lucru de la punctual 1 se poate spune si in acest caz adica:

Uzarea de dreptul de a cere pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala este indicat sa se faca de cei care nu lucreaza sau nu mai pot lucra iar in caz contrar petentii sa fie in cunostinta de cauza ca realizeaza un stagiu de cotizare mai mic (cu pana la 5 ani) si in consecinta cuantumul pensiei va fi mai mic.

3.Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta.

In anumite situatii trecera de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta se face cu reducerea cuantumului pensiei.

Aceasta se intampla daca pensia de invaliditate se obtine cand stagiul de cotizare este mai mic decat stagiul complet de cotizare.

Cauza este modul diferit de calcul al celor doua pensii.

Pensia de invaliditate se calculeaza asemanator pensiei la limita de varsta la calculul punctajului total dar diferit al calculului punctajului mediu al pensiei.

Punctajul mediu la pensia de invaliditate se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul de cotizare pana la iesirea la pensie.

Punctajul mediu la pensia la limita de varsta se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare.

In acest caz daca stagiul de cotizare la iesirea la pensia de invaliditate a fost mai mic decat stagiul complet de cotizare iar punctajul total creste putin la pensia la limita de varsta aceasta va fi mai mica decat pensia de invaliditate si este o greseala sa se faca cerere de trecere fara sa se consemneze ca se opteaza pentru mentinerea pensiei de invaliditate.

Din pacate nu toti functionarii Caselor de Pensii avertizeaza pensionarii care cer trecerea la pensie la limita de varsta de la pensie de invaliditate de un asemenea risc.
Re: Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: la pensie la data: 02/12/2010 5:25am
Pentru Ersilia
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in anul 2023 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite.
Pentru stagiul de 8 de ani completi in gr II vi se acorda un spor de stagiu de cotizare de 2 ani care se adauga la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 29 ani. Daca aveti studii universitare acestea se considera stagiu asimilat si se cumuleaza la stagiu de cotizare.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu de cotizare in conditii deosebite de 8 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 1 an si 6 luni conform careea puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 63 ani si 6 luni, daca atunci indepliniti si conditia ca stagiul de cotizare (inclusiv sporul de gr II) sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Puteti cere pensie la limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare cu pana la 3 ani daca atunci aveti un stagiu de 30 ani cu statut de cadru didactic si daca atunci va mai fi in vigoare actuala lege 128/1997 Statutul cadrelor didactice
Puteti cere pensie anticipata partiala (diminuata) cu o anicipare maxima de 5 ani, dupa varsta de 60 ani, daca atunci indepliniti si conditia sa aveti stagiul de cotizare minim 35 ani.
Puteti cere pensie anticipata (nediminuata) cu o anicipare maxima de 5 ani, dupa varsta de 60 ani, daca atunci indepliniti si conditia sa aveti stagiul de cotizare minim 45 ani.
Scris de: cornel la data: 02/12/2010 5:37am
Gen:masc
Data nasterii:16-12-1948
Stagiul de cotizare:33 ani
Alte date:acum sunt in pensie de invaliditate
Intrebare:cind pot iesi la pensie de drept anticipata /partiala/limita de varsta .Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 02/12/2010 5:38am
Pentru Cornel
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 16 iulie 2013 la varsta standard de pensionare de 64 ani si 7 luni, stagiul complet de cotizare de 34 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare de 14 ani si 2 luni. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Nu putei beneficia nici de pensie anticipata si nici de pensie anticipata partiala deoarece pentru acestea se cer si conditii de stagiu si anume pentru pensia anticipata stagiu de 44 ani si 2 luni iar pentru pensie anticipata partiala de 34 ani si 2 luni. Perioada cat ati avut pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se ia in calcul numai la pensia la limita de varsta nu si la anticipata sau anticipata partiala.
Scris de: rusu maria la data: 02/12/2010 5:40am
Gen:
Data nasterii:1955
Stagiul de cotizare:30
Alte date:
Intrebare:care este varsta la care ma pot pesiona anticipat fara o penalizare mare
Scris de: la pensie la data: 02/12/2010 9:30am
Pentru Rusu Maria.
Conform anexei 3 la legea 19/2000, legea actuala a pensiei si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in anul 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteti sa cereti pensie anticipata partiala dupa varsta de 55 ani. Diminuarea pensiei va fi cu atat mai mica cu cat o cereti mai tarziu, insa nu dupa intrarea in vigoare a noii legi unitare a pensiilor deoarece prin adoptarea acesteia probabil vi se amana si data pensionarii si diminuarea pensie va creste. In prezent nu se cunoaste inca data intrarii in vigoare a noii legi unitare a pensiilor.
Scris de: joita maria la data: 02/15/2010 5:24am
Gen:F.
Data nasterii: 06.02.1964
Stagiul de cotizare: 27ani si 3luni
Alte date: gr.1 conform ordinului nr.50/1990 anexa 1 pct.62 vechime 17 ani,07luni si 16zile
Intrebare: Cand as putea iesi la pensie la limita de varsta sau la pensie anticipata ?
Va multumesc!
Scris de: la pensie la data: 02/20/2010 6:46am
Pentru Joita Maria
Conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000 si a anului de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 06 februarie 2024 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data locurile de munca in aceasta grupa de munca au fost echivalate fie cu grupa conditii speciale prin legea 226/2006 fie cu grupa conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.
Pentru a afla cum a fost echivalat locul de grupa I va adresati societatii in care ati lucrat acest stagiu.
Pentru stagiul de 17 ani de gr I beneficiati de un spor de vechime de 8 ani si 6 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de 35 ani si 9 luni.
Exista urmatoarele variante de pensionare:
Varianta 1
Daca locul de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii speciale prin prevederile legii 19/2000 sau a legii 226/2006, pentru un stagiu de 17 ani si 7 luni in aceasta grupa aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 8 ani pentru care puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 52 ani, adica in 06 februarie 2016 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 22 ani.
Varianta 2
Daca locul de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001, pentru un stagiu in conditii deosebite intre 16 si 18 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni si puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 56 ani si 6 luni, adica in 06 august 2020.
Puteti cere pensie anticipata la varsta de 55 ani,cu anticipare de 5 ani fata de varsta standard de 60 ani, adica in 06 februarie 2019 daca atunci aveti un stagiu de cotizare mai mare de 40 ani.
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare atunci datele de pensionare de mai sus se amana cu 4 ani si 6 luni si devin :
- Data de iesire la pensie fara reducerea varstei de pensionare pentru grupele de munca, in 06 august 2028 la varsta standard de pensionare de 64 ani si 6 luni si stagiul complet de cotizare de 34 ani si 3 luni.
- Data de iesire la pensie cu reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca in varianta 1 in 06 februarie 2020 si in varianta 2 in 06 februarie 2025.
- Data de iesire la pensie anticipata in 06 august 2025 daca atunci veti avea un stagiu de cotizare mai mare de 44 ani si 6 luni.
Scris de: Irina Groza la data: 02/20/2010 6:51am
Data nasterii:30.04.1953
Stagiul de cotizare:26 ani si o luna
Alte date:iesit la pensie in 1999
Conform legii pensiei din anul 1999, o persoana cu handicap accentuat, de sex masculin, iese la pensie dupa un stagiu de 20 de ani. Eu am indeplint un stagiu de 26 de ani si o luna(am depasit norma ceruta de 20 de ani cu 6 ani si o luna). Astfel am un punct de pensie in plata, la aceasta data, de 798 lei.
Stiu ca pentru depasirea anilor obligatorii de pensionare, se primeste un procent, in plus, de 3% din punctul de pensionare pentru fiecare an de depasire a plafonului de pensie.
Mentionez ca pentru aceasta perioada dupa calculul Casei de Pensii Gorj am acumulat 1.0083 puncte in plata.
Dupa recalcularea pensiei dupa Legea 19 mi-au scazut 0.250 puncte procentuale.
Intrebare: Va rog, ati putea sa imi explicati cum s-a calculat aceasta scadere, precum si felul in care mi s-a calculat pensia?

Multumesc.
Groza Gheorghe
Tg-Jiu
Scris de: la pensie la data: 02/20/2010 7:18am
Pentru Irina Groza
Diferentele majore ale modului de calcul a pensiei intre legea 3/1977 valabila pana in martie 2001 si actuala lege a pensiilor 19/2000 intrata in vigoare dupa aprilie 2001 consta in urmatoarele:
- Conform legii 3/1977 pensia de invaliditate s-a calculat in procente din salariul tarifar in functie de vechime, grupa de munca si gradul de invaliditate.
- Conform legii 19/2000 pensia de invaliditate se calculeaza la fel ca pensia la limita de varsta, facandu-se un punctaj mediu pe toata perioada lucrata. In acest calcul se iau in calcul salariile avute pe toata perioada lucrata raportate la salariile medii pe economie.
In acest fel conform modului de calcul al legii 3/1977 sunt avantajati cei care la iesirea la pensie au salariul tarifar mai mare iar in cazul modului de calcul al legii 19/2000 cei care au avut un salariu constant mai mare pe toata perioada lucrata.
In cazul dv concret credem ca ati avut o perioda mai mare salarii mici (probabil la inceput) si un salariu mare la iesirea la pensia de invaliditate, fapt ce v-a dat o pensie mai mare conform legii 3/1977 si ati avut o medie diminuata pe toata perioada lucrata si deci o pensie mai mica dupa legea 19/2000.
Scris de: Ciocarlau Sorin la data: 02/20/2010 7:30am
Gen:M
Data nasterii:01.09.1952
Stagiul de cotizare:29 si 10 luni, lucrati toti in grupa a 2 a
Alte date:29 ani si 10 luni in grupa a 2
Intrebare:Cand pot iesi la pensie normal ???
Scris de: la pensie la data: 02/20/2010 7:31am
Pentru Ceocarlau Sorin
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 01 septembrie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite. In concluzie datele dv sunt corecte numai daca ati lucrat toata perioada inainte de 1 aprilie 2001 ceeace este putin probabil dar noi va calculam asa cum ati dat datele.
Pentru stagiul de 29 ani in gr II vi se acorda un spor de vechime de 7 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de peste 37 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa intre 28 si 30 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 6 ani si 6 luni si va puteti pensiona la limita de varsta la varsta de 58 ani si 6 luni, adica dupa 01 martie 2011 indeplinind si conditia ca stagiul total de cotizare sa fie minim 35 ani.
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege unitara a pensiilor si se vor pastra prevederile din proiect, datele de mai sus nu se modifica.
Scris de: CATAN IOANA la data: 02/20/2010 7:41am
Gen:F
Data nasterii:03.02.1955
Stagiul de cotizare:34ANI SI 5 LUNI
Alte date:
Intrebare:CAND POT IESI LA PENSIE ANTICIPATA PARTIAL SI CU CAT VOI FI PENALIZATA?
Scris de: la pensie la data: 02/20/2010 7:41am
Pentru Catan Ioana
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 03 februarie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteati cere pensie anticipata partiala la varsta de 55 ani, cu anticipare de 5 ani fata de varsta standard de 60 ani, adica in 03 februarie 2010 indeplinind si conditia sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 30 ani.
Daca cereti pensiei anticipata partiala incepand cu 1 martie 2010 diminuarea pensiei anticipate partiale ar fi de 18 %.
Scris de: dobre rodica la data: 02/21/2010 10:55am
Gen:f
Data nasterii:14-02-1955
Stagiul de cotizare:33 ani
Alte date:
Intrebare:la ce categorie de pensie ma=s incadra?
anticipata sau partial anticipata?
Scris de: la pensie la data: 02/25/2010 2:59am
Pentru Dobre Rodica
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 14 februarie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteti cere pensie anticipata partiala (diminuata) la varsta de 55 ani, cu anticipare de 5 ani, dupa 14 februarie 2010 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiul de cotizare minim 30 ani.
Scris de: aurelia dumitrache la data: 02/25/2010 3:00am
Gen:F
Data nasterii:05.09.1953
Stagiul de cotizare:31,3 ani
Alte date:concediu medical 09.03.2009-09.03.2010
Intrebare:am depus dosarul de pensie anticipata partial, cu vechime neintrerupta, si as vrea sa stiu daca pot renunta la ea in favoarea concediului medical la care am dreptul un an si jumatate, avind diagnosticul de cancer
Scris de: la pensie la data: 02/25/2010 4:06am
Pentru Aurelia Dumitrache
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 05 martie 2013 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 6 luni, stagiul complet de cotizare de 29 ani si stagiul minim de cotizare de 14 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Legea actuala nu are expres o asemenea prevedere insa in proiectul noii legi a pensiilor se prevede posibilitatea reragerii cererii (de cel care a depus-o) pana la emiterea deciziei.
Poate fi motivata aceasta retragere ca fiind determinate de modificarea situatiei personale a asiguratului pe care acesta este obligat sa o comunice Casei de Pensii.
Scris de: Cristi la data: 02/25/2010 4:07am
Gen:M
Data nasterii:10.01.1951
Stagiul de cotizare:40 si 8 luni (m-am angajat in iunie 1969),din care 17 ani -grupa a II-a de munca.
Alte date:
Intrebare:Cand as putea iesi la pensie?
Scris de: la pensie la data: 02/25/2010 4:16am
Pentru Cristi
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupa de munca, in 10 ianuarie 2016 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite.
Pentru stagiul de 17 ani in gr II vi se acorda un spor de vechime de 4 ani si 3 luni care se cumuleaza la stagiul de cotizare si realizati un stagiu total de cotizare de peste 44 de ani si 11 luni.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in aceasta grupa intre 16 si 18 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 3 ani si 6 luni si puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 61 ani si 6 luni, adica dupa 10 iulie 2012 indeplinind si conditia ca stagiul total de cotizare sa fie minim 35 ani.
Puteti cere pensie anticipata (nediminuata) la varsta de 60 ani, cu anticipare de 5 ani, in 10 ianuarie 2011 daca atunci aveti stagiul de cotizare minim 45 ani (inclusiv sporul de stagiu pentru grupa de munca)
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare datele de mai sus nu se modifica.
Scris de: TANASE CAMELIA la data: 02/25/2010 4:17am
Gen:feminin
Data nasterii:20 februarie 1956
Stagiul de cotizare:32 ani
Alte date:
Intrebare:cand ma pot pensiona anticipat si cu ce penalizare
Pagina curenta: 11 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 ... 9 10 11 12 13 15 16 17