Subiect "Pensie anticipata" Deschis de Alexandru la data: 10/03/2022 6:38am
Pagina curenta: 2 din 2 Mergi la pagina: 1 2
Pensie anticipata
Scris de: Alexandru la data: 10/03/2022 6:38am
Gen:M
Data nasterii:11.09.1967
Stagiul de cotizare:29 ani si 6 luni+ 1 an armata(1989-1990 - date introduse in programul dumneavoastra).
Alte date:Grupa 2 de munca astfel: 1986-1987((9luni); 1987- 1989(22luni); 1990- 1993(28 luni)-Total 4 ani si 9 luni
Intrebare:Buna ziua, Conform datelor introduse in programul dumneavoastra va rog sa-mi spuneti cand pot face cerere pentru pensionare anticipata. Multumesc!
Re: Pensie anticipata
Scris de: Alexandru la data: 10/27/2024 1:59am
Alexandru :
la pensie :
Conform prevederilor legii pensiilor 360/2023 aveti urmatoarele drepturi la pensie :
- Pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare la varsta de 65 ani, adica in data de 11 septembrie 2032. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul minim de cotizare contributiv de 15 ani.
- Pensie pentru limita de varsta (fara diminuare), cu reducerea varstei de pensionare cu reducerea varstei de pensionare cu 2 ani pentru stagiul de cotizare de 6 ani lucrat in grupa II de munca, adica in data de 11 septembrie 2030. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani.
- Pensie pentru limita de varsta (fara diminuare), cu reducerea varstei de pensionare conform art 56 din lege. Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul total de cotizare de 40 ani din care stagiu de cotizare contributiv de 35 ani. La stagiul total se ia in calcul stagiul de cotizare asimilat de 1 an si 1 luna (stagiu militar) si stagiul de cotizare necontributiv de 1 an si 6 luni primit pentru stagiul de cotizare de 6 ani lucrat in grupa II de munca.
- Pensie anticipata, diminuata, cu reducerea varstei standard de pensionare, Pentru aceasta pensie trebuie sa aveti realizat stagiul complet de cotizare contributiv de 35 ani. In prezent conform datelor introduse in program aveti un stagiu de cotizare contributiv de 31 ani si 8 luni si pentru aceasta pensie aveti nevoie de completarea lui cu 3 ani si 4 luni. Deci lucrand in continuare realizati stagiul complet de cotizare contributiv la data de 01 februarie 2928. Daca cereti pensie anticipata in data de 01 februarie 2028 diminuarea va fi de 12,80 %.

Va multumesc!

Bună ziua,

Daca in perioada de 3 ani si 4 luni, perioada necesara pentru pensionare anticipata, o sa am perioade de concediu medical, aceste concedii sunt incluse în perioada contributiva, vor fi incluse în cei 3 ani si 4 luni?

Cu respect,
Va multumesc!
Re: Pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 10/28/2024 9:29am
Daca in perioada anterioara pensiei anticipate aveti o perioada de concediu medical, aceasta se ia in calculul stagiului de cotizare contributiv necesar acordarii acestei pensii.
Pagina curenta: 2 din 2 Mergi la pagina: 1 2