Subiect "Capcanele Legii pensiilor 19/2000" Deschis de lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pagina curenta: 6 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 15 16 17
Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pensionarea la limita de varsta beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare.
Cuantumul pensiei la limita de varsta depinde de numarul de ani cotizati si de veniturile obtinute pe toata perioada de cotizare. Orice reducere a varstei de pensionare atrage dupa sine o micsorare a stagiului de cotizare posibil de realizat si daca aceasta reducere nu este asociata cu reducerea stagiului complet de cotizare aceasta duce la diminuarea cuantumului pensiei.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare sunt benefice pentru asiguratii care nu mai sunt angajati sau nu mai pot continua lucrul din diverse motive si sunt mai putin indicate pentru asiguratii care sunt angajati si care pot continua sa lucreze iar daca se pensioneaza nu pot cumula pensia cu venituri rezultate din munca.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare neinsotite de reducerea stagiului complet de cotizare sunt

-Reducerea pentru stagiu in grupele I si II de munca conform vechii legi a pensiilor 3 / 1997 daca acestea au fost echivalate cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.

-Reducerea pentru stagiu in conditii deosebite conform legii pensiilor 19/2000.

-Reducerea varstei de pensionare pentru femei in cazul nasterii si cresterii pana la 10 ani a mai mult de 3 copii.

2.Pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala.

Acelasi lucru de la punctual 1 se poate spune si in acest caz adica:

Uzarea de dreptul de a cere pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala este indicat sa se faca de cei care nu lucreaza sau nu mai pot lucra iar in caz contrar petentii sa fie in cunostinta de cauza ca realizeaza un stagiu de cotizare mai mic (cu pana la 5 ani) si in consecinta cuantumul pensiei va fi mai mic.

3.Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta.

In anumite situatii trecera de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta se face cu reducerea cuantumului pensiei.

Aceasta se intampla daca pensia de invaliditate se obtine cand stagiul de cotizare este mai mic decat stagiul complet de cotizare.

Cauza este modul diferit de calcul al celor doua pensii.

Pensia de invaliditate se calculeaza asemanator pensiei la limita de varsta la calculul punctajului total dar diferit al calculului punctajului mediu al pensiei.

Punctajul mediu la pensia de invaliditate se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul de cotizare pana la iesirea la pensie.

Punctajul mediu la pensia la limita de varsta se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare.

In acest caz daca stagiul de cotizare la iesirea la pensia de invaliditate a fost mai mic decat stagiul complet de cotizare iar punctajul total creste putin la pensia la limita de varsta aceasta va fi mai mica decat pensia de invaliditate si este o greseala sa se faca cerere de trecere fara sa se consemneze ca se opteaza pentru mentinerea pensiei de invaliditate.

Din pacate nu toti functionarii Caselor de Pensii avertizeaza pensionarii care cer trecerea la pensie la limita de varsta de la pensie de invaliditate de un asemenea risc.
Re: Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: la pensie la data: 06/25/2009 7:56am
Pentru Marina Alexe
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in anul 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Perioada de intrerupere a activitatii pentru crestere copil in perioada cand nu se platea indemnizatie lunara nu se ia in calculul vechimii pentru niciuna din pensii
Perioada de cursuri universitatre se ia in calcul ca stagiu asimilat insa numai anii absolviti adica octombrie 1976 – septembrie 1977 si octombrie 1982 – septembrie 1984, daca cursurile normale au durat 3 ani. ( credem ca ati indicat gresit anul absolvirii).
Scris de: marina alexe la data: 06/28/2009 12:26pm
la pensie :
Pentru Marina Alexe

Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in anul 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Perioada de intrerupere a activitatii pentru crestere copil in perioada cand nu se platea indemnizatie lunara nu se ia in calculul vechimii pentru niciuna din pensii
Perioada de cursuri universitatre se ia in calcul ca stagiu asimilat insa numai anii absolviti adica octombrie 1976 – septembrie 1977 si octombrie 1982 – septembrie 1984, daca cursurile normale au durat 3 ani. ( credem ca ati indicat gresit anul absolvirii).

"multumesc pentru raspuns
dar de ce credeti ca am gresit anul absolvirii?
am absolvit facultatea de subingineri cu durata de 3 ani
anulI 1976-1977
anul II 1982-1983
anul III 1983-1984
deci eu am inteles ca si in situatia aceasta cind anii absolvirii cursurilor universitare nu sunt in ordine cronologica benefiez de stagiu asimilat pentru calculul pensiei
multumesc
Scris de: la pensie la data: 06/29/2009 11:35am
Pentru Marina Alexe
Nu am intalnit aceasta situatie si nici nu exista referiri la un astfel de caz dar nu vedem niciun motiv sa vi se refuze recunoasterea stagiului asimilat pentru studii universitare daca actul pe care il prezentati ca dovada este clar in privinta anilor. Credem ca foaia matricola si diploma sunt suficiente pentru recunoastere.
Scris de: ARSENE SIMONA-GEORGETA la data: 06/29/2009 11:36am
Buna ziua,
Ma numesc Arsene Simona si as dori sa stiu daca tatal meu poate iesi la pensie,la limita de varsta,tocmai a implinit 57 ani.

Gen:M
Data nasterii: 27.06.1952
Stagiul de cotizare:39 ani,7 luni,26 zile(din care 1 an,3 luni,20 zile a fost incorporat in armata,in cazul in care se adauga la vechime).Perioada de cotizare s-a facut din momentul angajarii pana la data de 30.06.2009,mentionez ca inca mai lucreaza.

Alte date: 26 ani,3 luni,24 zile a lucrat in gr. a II-a cu 100% si 5 ani,9 luni a lucrat in conditii deosebite de munca cf. HG nr. 261/2001;perioada 01.04.2001 - 31.03.2006(nu stiu ce inseamna cond. deosebite de lucru).

Intrebare: Am inteles ca ar putea iesi la pensie la aceasta varsta,si nu la 65 ani cat este prevazut in lege, datorita anilor lucrati in gr. a II-a si a stagiului de cotizare care este peste 35 ani.
In cazul in care iese la pensie la aceasta varsta ii este afectata aceasta in vreun fel?

As dori sa va mai intreb,in cartea de munca la sectiunea unde este trecuta perioada de lucru la gr. a II-a, cred ca s-a produs o greseala,mai exact: scrie 26 ani, 03 zile,24 zile.Perioada despre care vorbesc este: 07.12.1974 - 31.03.2001(dupa calculele mele ar veni 26 ani,3 luni,24, zile).Se mai poate face ceva in acest sens?
Va multumesc.
Scris de: la pensie la data: 06/29/2009 12:26pm
Pentru Arsene Simona Georgeta
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere are dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea de varsta pentru grupa de munca, in 27 iunie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001.
Pentru stagiul de 26 ani in gr II de munca beneficiaza de un spor de vechime de 6 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu total de cotizare de 46 ani si 1 luna.
Dupa aprilie 2001 stagiule de gr II a fost echivalat prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite care adunat cu stagiul de conditii deosebite lucrat dupa 1 aprilie 2001 rezulta un stagiu total in aceste conditii de 32 ani pentru care beneficiaza de o reducere a varstei standard de pensionare cu 7 ani si 6 luni conform careia poate iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 57 ani si 6 luni, adica in 27 decembrie 2009, indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 35 ani la data pensionarii.
In privinta erorii privind stagiul in gr II cred ca eroarea este evidenta si nu credem ca va avea probleme la Casa de Pensii dar daca mai lucreaza inca la intreprinderea in care a lucrat in gr II este bine sa ceara modificarea angajatorului care poate sa corecteze gresala.
Scris de: mardare eugenia la data: 07/23/2009 3:52pm
Gen:
Data nasterii:08 08 1954
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:20 de ani de grupa a 2 a
Intrebare:cand pot iesi la pensie anticipata
Scris de: mardare eugenia la data: 07/23/2009 3:56pm
Gen:
Data nasterii:08 08 1954
Stagiul de cotizare:35 ani
Alte date:20 de ani de grupa a 2 a
Intrebare:cand pot iesi la pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/24/2009 5:41am
Pentru Mardare Eugenia
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea de varsta pentru grupa de munca, in 08 iunie 2014 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 10 luni si stagiul complet de cotizare de 29 ani si 8 luni. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru stagiul de 20 ani in gr II de munca beneficiati de un spor de vechime de 5 ani care se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu de cotizare total de 40 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite.
Pentru stagiu in conditii deosebite de 20 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 55 ani si 4 luni, adica in 08 decembrie 2009, indeplinind si conditia ca stagiul total de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare la data pensionarii.
Puteati cere pensie anticipata cu o anticipare de 5 ani fata de 08 iunie 2014 adica dupa 08 iunie 2009 la varsta de 54 ani si 10 luni, indeplinind si conditia ca la data pensionarii sa aveti stagiul total de cotizare mai mare de 39 ani si 8 luni la data pensionarii.
Pensia anticipata nu se diminuiaza.
Scris de: Mocanu Vasile la data: 07/29/2009 3:54am
Gen: Masculin
Data nasterii: 11.10.1952
Stagiul de cotizare: 38 ani 8 luni si 15 zile
Alte date: Din care 29 ani 3 luni Grupa a II a de munca
Intrebare: [i]POT IESI LA PENSIE INTR_UNA DIN CELE 3 MODALITATI DE PENSIONARE ?
[/i]
Va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra cat mai repede.
Scris de: la pensie la data: 07/29/2009 6:44am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta , fara reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca, din 11 octombrie 2017 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru stagiul de 29 ani in gr II de munca se acorda un spor de vechime de 7 ani si 3 luni care se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu total de cotizare de 45 ani si 11 luni.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite pentru un stagiu in aceasta grupa intre 28 si 30 ani vi se acorda reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni si iesirea la pensie la limita de varsta la varsta de 58 ani si 6 luni, adica aveti dreptul la aceasta pensie in 11 aprilie 2011 indeplinind si conditia ca la data pensionarii sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 35 ani.
Pensiile anticipata si anticipata partiala nu se iau in considerare deoarece le puteti cere cu o anticipare de 5 ani fata de 11 octombrie 2017 adica incepand cu 11 octombrie 2012 si sunt dezavantajoase.
referitor la stagiul de cotizare
Scris de: ANTON ELENA la data: 07/29/2009 10:36am
Gen:feminin
Data nasterii:29 august 1954
Stagiul de cotizare:eu cred ca sint in total 37 ani si 11 luni
Alte date:ziua angajarii este 1 iulie 1971 si am depus cererea de pensionare partial anticipat incepind cu 1 iunie 2009 ca acum am dreptul si m-ia venit decizia unde-mi spune ca o sa am o pensie de 635 lei nediminuata si pensia diminuata cu 12% o sa fie 558 lei pe care o sa o primesc pina la virsta de 6o ani cind o sa o primesc pe ce nediminuata,cred ca pina aici totul este corect dar mentioneaza ca am stagiul de cotizare realizat de 36 ani si 4 luni iar mie imi iese 37 ani si 11 luni.
Intrebare:CE NU SE PUNE CA TIMP DE COTIZARE CA EU NU AM FACUT NICI O INTRERUPERE DECIT CIND AM NASCUT IN APRILIE 1977 SI DACA AM AVU 2-3 LUNI IN TOTAL DE CONCEDIU MEDICAL AN PERIOADA:1IULIE 1971--1IUNIE 2009 ?
Scris de: la pensie la data: 07/31/2009 9:04am
Pentru Anton Elena
Nu putem sa analizam unde este gresala deoarece dv nu dati date exacte. De exemplu nu precizati perioada de intrerupere pentru concediu de maternitate care in acea perioada era de numai 120 zile. Daca ati depasit acest concediu de maternitate acea perioada nu este luata in calculul stagiului de cotizare.
Scris de: elena axinte la data: 08/03/2009 5:47am
Gen:feminin
Data nasterii:30.04.1950
Stagiul de cotizare:34ani
Alte date:4ani studii universitare la zi/sporuri pentru conducere 7ani
Intrebare:cum pot estima valoarea pensiei,daca ies la pensie pentru limita de varsta la 1.09.2009 ?
Scris de: la pensie la data: 08/03/2009 6:38am
Pentru Elena Axinte
Daca doriti sa calculati pensia dv cu programul “Calcul pensie” de pe site-ul nostru, dupa obtinerea datelor necesare (salariile si sporurile pe tot stagiul de cotizare), procedati astfel:
De pe pagina principala se apasa pe butonul Inregistrare din coltul din dreapta sus. In fereastra care se deschide completati Email si Parola si apasati pe butonul Cont nou. In fereastra care se deschide completati Email, Parola si Confirmare Parola si apasati pe inregistrare. Dupa aceasta intrati intr-o fereastra numita Program gratuit de calculare pensie si apasati pe butonul Adauga persoana si intrand intr-o fereastra cu date personale completati datele cerute. Atentie la data de iesire la pensie unde trebuie trecuta cea pentru limita de varsta, iar cea de incepere a activitatii trebuie trecuta dupa caz data inceperii facultatii sau a stagiului militar daca este cazul si acestea sunt anterioare. Dupa aceasta apasati butonul Continuati si se intra in pagina cu datele pentru primul an. Aici cititi legenda pentru completarea coloanei de cod. Completati an cu an salariile si sporurile avute. Este bine sa cititi in prealabil Erori comise la utilizare programului de pe Forum pentru a fi evitate.
Pentru reintrare in program (Logare) dupa completarea casetelor Email si Parola nu mai apasati Cont nou ci Logare.
Scris de: nicolescu nelu la data: 08/09/2009 3:43am
Gen:Masculin
Data nasterii:21-12-1958
Stagiul de cotizare:36 ani
Alte date:6 ani grupa 2,2 ani armata la canal
Intrebare:Cand pot iesi la pensie anticipat?
Scris de: nicolescu nelu la data: 08/09/2009 3:51am
Gen:masculin
Data nasterii:21-12-1958
Stagiul de cotizare:36 ani
Alte date:6ani grupa 2,2ani armata la canal
Intrebare:cand pot iesi la pensia anticipata
Scris de: la pensie la data: 08/11/2009 6:51am
Pentru Nicolescu Nelu
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea pentru stagiul in grupa de munca, 21 decembrie 2023 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru stagiul de 6 ani in gr II de munca se acorda un spor de vechime de 1 an si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru stagiul militar si realizati stagiul total de cotizare de 39 ani si 6 luni.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru stagiul in conditii deosebite de 6 ani se acorda reducerea varstei de pensionare cu 1 an conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 64 ani, adica aveti dreptul la aceasta pensie in 21 decembrie 2022, indeplinind si conditia ca la data pensionarii sa aveti stagiul complet de cotizare mai mare de 35 ani.
Puteti cere pensie anticipata partiala cu o anticipare de maxim 5 ani fata de 21 decembrie 2023 adica dupa 21 decembrie 2018, indeplinind si conditia ca la data pensionarii sa aveti stagiul total de cotizare mai mare de 35 ani.
Pensia anticipata partiala se diminuiaza cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii. Pentru 1 an cu care s-a redus varsta de pensionare pentru grupa de munca nu se calculeaza diminuare.
Scris de: Ivas Sergiu la data: 08/11/2009 6:52am
Data nasterii:20.07.1953
Stagiul de cotizare:31 ani si 7 luni
Alte date:fara grupa 1 si 2.
Intrebare:incepand cu ce data pot beneficia de pensie anticipata partiala?
Scris de: la pensie la data: 08/11/2009 6:53am
Pentru Ivas Sergiu
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 20 iulie 2018 la varsta standard de pensionare de 65 ani, stagiul complet de cotizare de 35 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteti cere pensie anticipata partiala cu o anticipare de maxim 5 ani fata de 20 iulie 2018 adica dupa 20 iulie 2013, cand indepliniti si conditia ca la data pensionarii sa aveti stagiul total de cotizare egal sau mai mare de 35 ani.
Pensia anticipata partiala se diminuiaza cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii.
Scris de: radu la data: 08/21/2009 4:29pm
Data nasterii:28/01/1953
Stagiul de cotizare:35
Alte date: P3 3 ANI SI P2 9ANI, GRUPA II: 22ANI SI 6LUNI
Intrebare:
PENSIONAR INVALIDITATE DE GR.2. LA CE DATA MA POT PENSIONA ANTICIPAT, SAU DACA POT TRECE LA PENSIE NORMALA FARA SA .AI FIU REVIZUIT
Pagina curenta: 6 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 4 5 6 7 8 ... 15 16 17