Subiect "Capcanele Legii pensiilor 19/2000" Deschis de lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pagina curenta: 7 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 5 6 7 8 9 ... 15 16 17
Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: lapensie la data: 03/16/2010 1:13pm
Pensionarea la limita de varsta beneficiind de reducerea varstei standard de pensionare.
Cuantumul pensiei la limita de varsta depinde de numarul de ani cotizati si de veniturile obtinute pe toata perioada de cotizare. Orice reducere a varstei de pensionare atrage dupa sine o micsorare a stagiului de cotizare posibil de realizat si daca aceasta reducere nu este asociata cu reducerea stagiului complet de cotizare aceasta duce la diminuarea cuantumului pensiei.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare sunt benefice pentru asiguratii care nu mai sunt angajati sau nu mai pot continua lucrul din diverse motive si sunt mai putin indicate pentru asiguratii care sunt angajati si care pot continua sa lucreze iar daca se pensioneaza nu pot cumula pensia cu venituri rezultate din munca.

Aceste reduceri ale varstei de pensionare neinsotite de reducerea stagiului complet de cotizare sunt

-Reducerea pentru stagiu in grupele I si II de munca conform vechii legi a pensiilor 3 / 1997 daca acestea au fost echivalate cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.

-Reducerea pentru stagiu in conditii deosebite conform legii pensiilor 19/2000.

-Reducerea varstei de pensionare pentru femei in cazul nasterii si cresterii pana la 10 ani a mai mult de 3 copii.

2.Pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala.

Acelasi lucru de la punctual 1 se poate spune si in acest caz adica:

Uzarea de dreptul de a cere pensionarea la pensie anticipata sau anticipata partiala este indicat sa se faca de cei care nu lucreaza sau nu mai pot lucra iar in caz contrar petentii sa fie in cunostinta de cauza ca realizeaza un stagiu de cotizare mai mic (cu pana la 5 ani) si in consecinta cuantumul pensiei va fi mai mic.

3.Trecerea de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta.

In anumite situatii trecera de la pensia de invaliditate la pensia la limita de varsta se face cu reducerea cuantumului pensiei.

Aceasta se intampla daca pensia de invaliditate se obtine cand stagiul de cotizare este mai mic decat stagiul complet de cotizare.

Cauza este modul diferit de calcul al celor doua pensii.

Pensia de invaliditate se calculeaza asemanator pensiei la limita de varsta la calculul punctajului total dar diferit al calculului punctajului mediu al pensiei.

Punctajul mediu la pensia de invaliditate se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul de cotizare pana la iesirea la pensie.

Punctajul mediu la pensia la limita de varsta se calculeaza prin impartirea punctajului total la stagiul complet de cotizare.

In acest caz daca stagiul de cotizare la iesirea la pensia de invaliditate a fost mai mic decat stagiul complet de cotizare iar punctajul total creste putin la pensia la limita de varsta aceasta va fi mai mica decat pensia de invaliditate si este o greseala sa se faca cerere de trecere fara sa se consemneze ca se opteaza pentru mentinerea pensiei de invaliditate.

Din pacate nu toti functionarii Caselor de Pensii avertizeaza pensionarii care cer trecerea la pensie la limita de varsta de la pensie de invaliditate de un asemenea risc.
Re: Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: radu la data: 08/21/2009 4:32pm
Gen:M
Data nasterii:28/01/1953
Stagiul de cotizare:35
Alte date: P3 3 ANI SI P2 9ANI, GRUPA II: 22ANI SI 6LUNI
Intrebare:
PENSIONAR INVALIDITATE DE GR.2. LA CE DATA MA POT PENSIONA ANTICIPAT, SAU DACA POT TRECE LA PENSIE NORMALA FARA SA .AI FIU REVIZUIT
Scris de: la pensie la data: 08/22/2009 3:42am
Pentru Radu
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 28 ianuarie 2018 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data grupa de munca a fost numita “conditii deosebite” .
Pentru stagiul de 22 ani in gr II de munca se acorda un spor de vechime de 5 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in conditii deosebite de 22 ani se acorda reducerea varstei de pensionare cu 5 ani conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 60 ani adica in 28 ianuarie 2013.
Puteti cere pensie anticipata partiala tot la varsta de 60 ani daca in stagiul de cotizare nu ati socotit si perioada de pensie de invaliditate.
Si scutirea de revizuire la comisia de expertiza o puteti obtine in aceleasi conditii ca pensia de invaliditate adica la varsta de 60 ani si stagiul de cotizare de 35 ani (fara perioada de pensie de invaliditate).
In acest caz deoarece toate datele cerute de dv coincid credem ca varianta avantajoasa este sa cereti pensie la limita de varsta in 28 ianuarie 2013.
Scris de: Enache Giorgel la data: 08/22/2009 4:53am
Gen:Barbat
Data nasterii:13/10/1960
Stagiul de cotizare:30 de ani
Alte date:19 ani de grupa I de munca
Intrebare:in ce an ies la pensie ?
Scris de: la pensie la data: 08/24/2009 2:35am
Pentru Enache Giorgel
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca, in 13 octombrie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa I a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data locurile de munca in aceasta grupa de munca au fost echivalate fie cu grupa conditii speciale prin legea 226/2006 fie cu grupa conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.
Pentru stagiul de 19 ani de gr I beneficiati de un spor de vechime de 9 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare si rezulta un stagiu total de cotizare de 39 ani si 6 luni.
In cazul dv exista urmatoarele variante de pensionare:
Varianta 1
Indiferent cu ce grupa a fost echivalat stagiul de gr I dupa aprilie 2001 prin incadrarea in art 167^1 din legea 19/2000 pentru stagiul intre 18 si 20 ani in gr I beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 10 ani si 10 luni ani adica in 13 decembrie 2014. Acest articol este valabil pana la 31 martie 2011 astfel ca daca nu se va prelungi valabilitatea lui nu puteti sa beneficiati de el.
Varianta 2
Daca locul de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii speciale pentru un stagiu in conditii speciale intre 17 ani si 6 luni si 20 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 7 ani si puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 58 ani, adica in 13 octombrie 2018, iar stagiul complet de cotizare se reduce la 28 ani pe care il aveti deja realizat.
Varianta 3
Daca locul de munca de gr I, a fost echivalat cu conditii deosebite pentru un stagiu in conditii deosebite intre 18 si 20 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani si puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 61 ani, adica in 13 octombrie 2021.
In cazul variantei 3 puteti cere pensie anticipata partiala cu o anticipare de maxim 5 ani fata de 13 octombrie 2025 adica incepand cu 13 octombrie 2020, indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie mai mare de 35 ani la data pensionarii anticipate partiale.
Pensia anticipata partiala se diminuiaza cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii. Pentru perioada de 4 ani de reducerea a varstei de pensionare pentru grupa de munca nu se calculeaza diminuarea pensiei anticipate partiale.
Scris de: Enache Giorgel la data: 08/24/2009 6:56am
Enache Giorgel :
Gen:Barbat
Data nasterii:13/10/1960
Stagiul de cotizare:30 de ani
Alte date:19 ani de grupa I de munca
Intrebare:in ce an ies la pensie ?

De la data de 1 Aprilie 2001, am lucrat la acelasi loc de munca ca mecanic de locomotiva dar intreprinderea nu a chemat ITM-ul si nu am fost inscris in ANEXA 2 de la legea 226/2006, desii in lege la articolul 7 avem dreptul la grupa speciala de munca din 2001 pana in prezent, deoarece eu nu am nici-o vina ca intreprinderea nu si-a facut datoria iar eu am lucrat ca orica mecanic de locomotiva care beneficiaza de grupa speciala de munca.
Ce sansa am sa mi se repare aceasta nedreptate ?
Daca dau intreprinderea in judecata am vre-o sansa sa imi castig dreptul ?
Scris de: la pensie la data: 08/24/2009 8:57am
Nu putem aprecia sansele dv privind castigarea in justitie a dreptului dv la stagiul in grupa conditii speciale deoarece aceasta depinde de multi factori si in principal de completul de judecata.
Singurul aspect pe care il putem preciza este ca avem cunostinta de persoane care au castigat in justitie recunoasterea unor stagii de cotizare lucrate anterior lui 1 aprilie 2001 in grupa de munca II.
Capcanele Legii pensiilor 19/2000
Scris de: POP SILVIA la data: 09/01/2009 3:01am
Gen:f
Data nasterii:06.03.1956
Stagiul de cotizare:26.5 ani
Alte date:19.5 ani in gradul 2, 3 copii
Intrebare:La ce varsta ma pot pensiona anticipat?
Scris de: pop silvia la data: 09/01/2009 4:48pm
Gen:f
Data nasterii:06.03.1956
Stagiul de cotizare:26,2 ani
Alte date:
Intrebare:rectific: 18 ani , 10 luni si 5 zile in gardul 2, 3 copii
Scris de: la pensie la data: 09/02/2009 5:31am
Pentru Pop Silvia
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca, in 06 martie 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data grupa de munca a fost numita “conditii deosebite” .
Astfel dv pentru un stagiu de 18 ani lucrat in grupa II se acorda un spor de vechime de 4 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu total de cotizare de 30 ani si 8 luni.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in conditii deosebite de 18 ani se acorda reducerea varstei de pensionare cu 4 ani conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 56 ani adica puteti cere pensie la limita de varsta in 06 martie 2012.
Pentru nasterea si cresterea pana la 10 ani a 3 copii aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare cu 1 an insa nu puteti beneficia de aceasta reducere deoarece aceasta nu poate fi cumulata cu alte reduceri.
Puteti cere pensie anticipata partiala din 06 martie 2011 la varsta de 55 ani indeplinind si conditia ca stagiul de cotizare sa fie mai mare de 30 ani la data pensionarii anticipate partiale.
Pensia anticipata partiala se diminuiaza cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii. In cazul dv diminuarea va fi mica deoarece pentru perioada de 4 ani de reducerea a varstei de pensionare pentru grupa de munca nu se calculeaza diminuarea pensiei anticipate partiale.
Scris de: Codreanu Ion la data: 09/07/2009 5:58am
Data nasterii:21.11.1950
Stagiul de cotizare:35 de ani
Alte date:din care 24 de ani grupa a doua pana in 2001
Intrebare:Cand pot iesi la pensie?
Scris de: Codreanu Ion la data: 09/07/2009 6:02am
Data nasterii:21.11.1950
Stagiul de cotizare:35 de ani
Alte date:din care 24 de ani grupa a doua pana in 2001
Intrebare:Cand pot iesi la pensie?
Scris de: la pensie la data: 09/07/2009 6:35am
Pentru Codreanu Ion
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca, in 21 noiembrie 2015 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru un stagiu de 24 ani lucrat in grupa II se acorda un spor de vechime de 6 ani care se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu total de cotizare de 41 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in conditii deosebite de 24 ani se acorda reducerea varstei de pensionare cu 5 ani si 6 luni conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 59 ani si 6 luni adica in 21 mai 2010.
Pensia anticipata sau anticipata partiala nu intra in calcul deoarece le puteti cere la o data ulterioara adica in 21 noiembrie 2010 deoarece cele doua reduceri nu se pot cumula.
Scris de: IRIMIA VASILE la data: 09/07/2009 6:36am
Data nasterii:01 MAI 1953
Stagiul de cotizare:37 ANI SI 5 LUNI PINA ACUM SI INCA LUCREZ
Alte date:28 ANI CONDITII DEOSEBITE GRADUL 2
Intrebare:CAND POT SA MA PENSIONEZ ANTICIPAT SAU MACAR ANTICIPAT PARTIAL SI CU CE DIMINUARE?
STIU CA POT SA MAI ASTEPT PINA LA 58 ANI SI 6 LUNI PENTRU LIMITA DE VARSTA,DAR...
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS !
Scris de: la pensie la data: 09/07/2009 6:47am
Pentru Irimia Vasile
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru grupa de munca, in 01 mai 2018 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Pentru un stagiu de 28 ani lucrat in grupa II se acorda un spor de vechime de 7 ani care se adauga la stagiul de cotizare realizand un stagiu total de cotizare de 44 ani si 5 luni.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru un stagiu in conditii deosebite de 28 ani se acorda reducerea varstei de pensionare cu 6 ani si 6 luni conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 58 ani si 6 luni adica in 01 noiembrie 2011.
Pensia anticipata sau anticipata partiala nu intra in calcul deoarece le puteti cere la o data ulterioara adica in 01 mai 2013 deoarece cele doua reduceri (anticiparea de 5 ani si reducerea de varsta pentru grupa de munca de 6 ani si 6 luni) nu se pot cumula.
Scris de: CLAUDIU la data: 09/15/2009 1:25am
Data nasterii:17.07.1965
Stagiul de cotizare:0
Alte date:
Intrebare:Buna Ziua
Am o problema , cu socrul meu , acum 3 luni a primit pensia cu 200 ron mai putin , a crezut ca este o gresala , dar si luna urmatoare la fel , a fost la casa de pensie si de acolo a primit o adresa ca din 2005 aprimit mai mult de cat i se cuvenea , diferenta fiind de 200 ron , si ca i se vor retine tine timp de 9 luni 400 ron pt. a recupera acei bani . Deci i s-a micsorat pensia cu 200 ron plus i se vor retine 400 ron timp de 9 luni , si toate astea dintr-o pensie de 1400 ron , ore ce trebuie sa fac ca pare in nereguta treaba asta ?
Scris de: la pensie la data: 09/15/2009 6:46am
In aceasta situatie nu vedem alta cale decat aceea de a cere detalii suplimentare privind gresala si analizarea ei. Aveti dreptul sa cereti buletinul de calcul dupa care s-a facut recalcularea si sa-l analizati.
Din informatiile date de dv nu putem analiza situatia. Daca aveti detalii puteti sa ni le comunicati pentru o eventuala analiza.
Deasemeni daca aveti datele necesare recalcularii pensiei programul nostru de “Calcul pensie” de pe site va sta la dispozitie.
Intrebare...
Scris de: Bindea Etelca la data: 09/15/2009 8:58am
sunt nascuta in 4 august 1955
am lucrat 28 de ani si 2 luni + 2 ani ordonanta la SOMVETRA SA [Gherla]
in grupa I am lucrat cu 100% 4 ani si 10 luni, tot in grupa I, dar cu 50% am lucrat 4 ani si 2 luni
in grupa II am lucrat cu 100% 16 ani si 3 luni si normal 2 ani si 11 luni
stagiul de cotizare este de 30 de ani
acuma intrebarea este:
la ce varsta m-as putea pensiona normal sau anticipat?
am fost la Oficiul de pensii Dej si mi s-a spus ca ma pot pensiona doar la 55 de ani si 6 luni, asta insemnand 1 martie 2011...este adevart?
incerc sa obtin mai multe pareri, pt.ca inainte de inchiderea fabricii mi s-a comunicat ca pot iesi la pensie la 54 de ani in septembrie 2009...am implint 54 de ani in august 2009 si pe cand am mers la Dej mi s-a spus ce am scris mai sus.
as dori un raspuns cat mai sincer
multumesc anticipat
Scris de: la pensie la data: 09/16/2009 5:13am
Pentru Bindea Etelca
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea de varsta pentru stagiile in grupele de munca, in 04 august 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupele I si II au fost prevazute in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 20019 (in aceasta privinta datele dv nu sunt prea clare)
Dupa aceasta data locurile de munca in grupele de munca au a fost echivalate astfel:
Stagiile de gr I fie cu grupa conditii speciale prin legea 226/2006 fie cu grupa conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 iar stagiile de gr II cu grupa conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.
Pentru stagiile de gr I si II beneficiati de sporuri de vechime astfel: pentru stagiul de in gr I beneficiati de un spor de vechime de 6 luni pentru un an complet de grupa (se iau in calcul 6 ani completi)adica un spor de 3 ani iar pentru stagiul de 16 ani in gr II beneficiati de un spor de vechime de 4 ani care se adauga la stagiul de cotizare si rezulta un stagiu total de cotizare de 37 ani.
Diferenta intre cele doua variante provine de la modul de echivalare al stagiului de gr I lucrat cu 100 % astfel
Varianta 1 (a intreprinderii)
La intreprindere vi s-a socotit ca cei 4 ani lucrati in cu 100 % in gr I au fost echivalati cu conditii speciale prin prevederile legii 226/2006, si pentru un stagiu in aceasta grupa de 4 ani aveti dreptul la reducerea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare cu 2 ani.
Stagiul lucrat in grupa I lucrat cu 50 % (calculate la 2 ani lucrat efectiv) si cel lucrat in gr II (16 ani) vi s-au echivalat cu conditii deosebite realizand un stagiu in aceasta grupa de 18 ani pentru care se acorda reducerea varstei standard de pensionare cu 4 ani
Cumuland cele doua reduceri rezulta o reducere totala a varstei de pensionare de 6 ani pentru care puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 54 ani, adica in 04 august 2009 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 28 ani.
Pentru aceasta insa trebuia sa aveti pe langa adeverinta cu stagiile in grupele de munca si specificarea ca stagiul lucrat 100 % in grupa I de munca a fost echivalat dupa 1 aprilie 2001 cu grupa conditii speciale si actul normativ.
Varianta 2 a (varianta calculata de Casa de Pensii si corectata de noi)
Stagiile de gr I si II in totalitate au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu conditii deosebite si in acest caz realizati un stagiu total in conditii deosebite de 23 ani (stagiul de 4 ani lucrat 50 % in gr I se considera numai 2 ani si 1 luna) pentru care beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 5 ani si puteti sa va pensionati la limita de varsta la varsta de 55, adica in 09 mai 2010 indeplinind si conditia ca sa aveti stagiul de cotizare mai mare de 30 ani.
Deci calculul Casei de pensii este gresit cu 6 luni
In acest caz trebuie sa prezentati adeverinta cu stagiile in grupele de munca fara a mai fi specificat cum au fost echivalate sau cu specificatia ca au fost echivalate cu conditii deosebite prin Hotararea de Guvern 261/ 2001.
Pensie anticipata partiala puteti cere la varsta de 55 ani (09 mai 2010 ) adica la aceiasi data cu cea calculata de noi in varianta 2, dar este dezavantajoasa fata de pensia la limita de varsta deoarece se diminuiaza cu un procent ce depinde de numarul de luni de anticipare si de numarul de ani cu care stagiul de cotizare depaseste stagiul complet de cotizare la data pensionarii.
Scris de: dumitru aurel la data: 09/16/2009 4:24pm
Gen:
Data nasterii:17.06 1953
Stagiul de cotizare:36 ani si 6 luni
Alte date:grupa a doua: 28 ani si 6 luni. Din care ore de noapte :120.000 ore
Intrebare:DE CE LA CALCULUL PENSIEI NU SE TINE SEAMA DE SALARIUL NET REALIZAT, CI DE SALARIUL TARIFAR INSCRIS IN CARTEA DE MUNCA. Multumesc .Cu stima.
Scris de: la pensie la data: 09/18/2009 4:07am
Pentru Dumitru Aurel
Pe perioada anterioara datei de 01 aprilie 2001 cand a fost in vigoare legea veche a pensiilor 3/1977 sumele care intrau in calculul pensiei au fost stabilite prin legile 57/1974 si 49/1992 si in principal constau in salariu tarifar si sporurile permanente obtinute prin contractul colectiv sau individual de munca. In acest caz “unde-i lege ….”
Dupa 01 aprilie 2001 cand a intrat in vigoare legea noua a pensiilor 19/2000 intra in calcul tot castigul lunar realizat.
Pagina curenta: 7 din 17 Mergi la pagina: 1 2 3 5 6 7 8 9 ... 15 16 17